Focarul a fost determinat de un student din Portugalia, care a fost confirmat cu virusul A/H1N1 pe 7 octombrie. În cazul acestui student, echipa Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Iaşi, care a efectuat ancheta epidemiologică, a depistat, luni, 21 de contacţi simptomatici dintre cei 241 de contacţi existenţi în centru. După analiza de laborator a probelor respiratorii recoltate de la contacţii simptomatici, Institutul Naţional de Cercetare Cantacuzino din Capitală a confirmat alte 12 cazuri noi de gripă porcină.
Tratamentul studenţilor depistaţi va fi asigurat în Spitalul clinic de boli infecţioase Iaşi, în cazul în care aceştia acceptă internarea, sau în Centrul de schimburi internaţionale, sub supraveghere medicală.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că, din 12 octombrie până pe 14 octombrie, toţi cei 21 de studenţi "contacţi" au fost izolaţi la etajul 5 al centrului "Gaudeamus", sub supraveghere medicală.
Astfel, numărul total al persoanelor diagnosticate cu gripă porcină în România a ajuns la 363. Pentru săptămâna 5-11 octombrie, Ministerul Sănătăţii anunţase, luni, opt cazuri noi de gripă porcină confirmate, unul dintre acestea fiind cel al studentului din Portugalia aflat la Centrul de schimburi internaţionale "Gaudeamus"din Iaşi.
Aproximativ patru milioane de români s-ar putea îmbolnăvi de gripă porcină, pe toată perioada pandemiei, potrivit estimărilor epidemiologilor din România, vârful epidemiei fiind estimat în perioada februarie- aprilie. "În total, estimăm ca patru milioane de români care se vor infecta cu virusul A/H1N1, însă nu ne facem probleme deoarece vom avea suficient doze de vaccin şi de antivirale. Vor fi cinci milioane de doze în prima tranşă de vaccin, până la sfârşitul anului, după care Institutul Cantacuzino va produce lunar un milion de doze", a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Geza Molnar.
Copiii din unităţile şcolare vor fi vaccinaţi împotriva gripei porcine doar cu acordul părinţilor, iar gravidele doar la cerere, în cadrul campaniei care va începe la 1 decembrie.
În cadrul campaniei de vaccinare împotriva gripei porcine, Ministerul Sănătăţii are în plan vaccinarea a trei milioane de copii instituţionalizaţi, iar preşcolarii, elevii şi studenţii vor fi vaccinaţi gratuit împotriva gripei porcine. De asemenea, cu prioritate va fi vaccinat personalul care lucrează în domenii precum apărare, graniţe, aeroporturi, hidrocentrale şi personalul medico-sanitar.
Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din România a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA.