"În trecut, pensiile speciale au fost o povară fiscală semnificativă pentru România. Eliminarea unor astfel de regimuri cu peste patru ani în urmă a reprezentat un pas important spre restabilirea viabilităţii sistemului de securitate socială. Vedem cu îngrijorare restaurarea treptată a acestor privilegii şi o compromitere a reformelor care au îmbunătăţit finanţele publice", a afirmat reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, în cadrul unui comunicat de presă, informează Mediafax.
Reamintim că plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, marţi, cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.
Proiectul de lege a fost depus la Parlament după ce inițiatorii au strâns 256 de semnături pentru susținerea lui, atât din arcul majorității guvernamentale, cât și de la Opoziție.
Concret, proiectul prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.
Proiectul mai prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate. Potrivit proiectului, de această indemnizaţie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluşi de la această indemnizaţie.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, argumenta că aşa-zisele "neajunsuri" ale parlamentarilor, în perioada mandatului de ales, au dus la nevoia de a fi remuneraţi în plus la pensie, invocând, totodată, faptul că parlamentarii nu pot obţine venituri din alte activităţi, pe perioada mandatului, cu excepţia celor didactice.
Preşedintele Klaus Iohannis declara, miercuri, întrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, că se va referi la această chestiune după ce va primi de la Parlament legea şi va face "o analiză profundă".