Băncile italiene au în portofolii credite neperformante de 360 de miliarde de euro, iar Banca Centrală Europeană (BCE) le presează să îşi cureţe bilanţurile, pentru a putea relansa creditarea.
"Reformele din sectorul financiar sunt esenţiale pentru asigurarea stabilităţii financiare şi susţinerea redresării", se arată într-un comunicat al Fondului.
Creditele neperformante din portofoliile băncilor italiene par să se stabilizeze la aproximativ 18% din total.
"Problemele legate de susţinerea investitorilor de retail ar trebui să fie tratate corespunzător", potrivit analizei.
Discuţiile dintre guvernul italian şi reprezentanţii Comisiei Europene pentru recapitalizarea Banca Monte dei Paschi di Siena şi a altor bănci sunt blocate în problema impunerii sau nu a unor pierderi investitorilor în obligaţiuni ale acestora, în cazul în care statul va contribui la suplimentarea capitalului, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.
În acest an au intrat în vigoare reglementări europene care stipulează că deţinătorii de obligaţiuni şi acţionarii trebuie să absoarbă pierderi, în cazul în care o bancă trebuie salvată, scrie News.ro.
Autorităţile italiene preferă o recapitalizare preventivă în cadrul regulilor UE care prevăd că guvernele pot susţine băncile dacă testele de stres arată că aceastea au deficit de capital, au precizat sursele.
FMI mai cere măsuri precum folosirea mai intensă a mecanismelor de restructurare a datoriilor în afara justiţiei, întărirea supravegherii şi o evaluare sistemică a calităţii activelor în cazul băncilor care nu sunt deja evaluare de BCE.