De obicei, un bun confiscat ajunge în depozitele Ministerului de Finanţe. Lucru de neimaginat însă în cazul leoaicei Simba. Aşa că animalul a fost lăsat chiar în custodia învinuitului Guiman şi în acelaşi loc neautorizat.
Proprietarul a fost scos de sub urmărire penală în cele din urmă şi i s-a dat o sancţiune administrativă. Mai departe, procurorul s-a gândit că nu mai poate ţine foarte mult leoaica Simba în curtea fostului cercetat penal şi ar vrea să o scoată la licitaţie. Valoarea estimata? douăsprezece mii de lei.
Robert Guiman este primul român căruia i s-a făcut dosar penal pentru deţinere ilegală de animale sălbatice. Guiman şi-a adus în curtea casei din Pietroşiţa, Dâmboviţa, o leoaică. Un animal pe care şi acum îl fereşte de ochii presei. Autorităţile s-au sesizat . Circul a început imediat după confiscarea leului aşa cum cerea legea. Unde să fie dus un leu care a apărut deodată în proprietatea statului.
Asociatia pentru protecţia animalelor, Vier Pfoten, s-a arătat dispusă să transporte leul pe cheltuiala asociaţiei în rezervaţia Lionsrock Din Africa de Sud. Acolo, Simba s-ar întâlni cu alte unsprezece feline din România . Numai că Vier Pfoten nu este dispusă să plătească şi preţul leului stabilit de Neacşu. Dacă procurorul de Dâmboviţa va găsi până la urmă o soluţie, Simba se va muta pentru totdeauna din patria legilor ambigue în patria leilor liberi.
Pentru ursoaica Maria nu s-a sesizat până acum nici o autoritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul leoaicei Simba. Trăieşte de-o viaţă într-o cuşcă de beton de la o fabrică de pâine din Covasna. Stapânul, un destoinic vânător local, a luat-o din pădure împreună cu frăţiorul ei. Mama lor, susţine stăpânul Mariei, ar fi fugit când a auzit focuri de armă. În captivitate, Maria şi-a pierdut până şi instinctul matern.
Am mers la Cibi, proprietarul, spunând că suntem angajaţi ai unei firme de publicitate şi dorim să filmăm un clip cu un urs. I-am cerut stăpânului contra cost să ne lase să îi sedăm unul dintre animale, după care să scoatem ursoaica din cuşcă şi s-o legăm în lanţuri. După filmare ar fi urmat să o sedăm din nou. Omul nu pare foarte afectat de soarta pe care urmează să o aibă animalul. Vrea totuşi ca totul să rămână secret.
Conform unei legi de anul trecut, deţinerea unui animal sălbatic în captivitate de persone neautorizate este infracţiune. Proprietarul ar trebui să primească amendă penală de până la 2.000 de lei sau să ajungă la închisoare pentru un an. Cine trebuia să se sesizeze? În primul rând Poliţia.
La câteva zeci de kilometri de comuna Arcuş, un alt urs este ţinut în captivitate. Omul, primar in Turia, ţine animalul lângă restaurantul său pentru a atrage turiştii.
În două zile am reuşit să găsim trei urşi ţinuţi ilegal în captivitate doar în judeţul Covasna. Potrivit legii 205 din 2004, modificată anul trecut, instituţiile locale direct responsabile pentru animalele deţinute ilegal sunt Direcţiile Sanitar Veterinare. La autoritatea din Sfântul Gheorghe directorul nu ştia despre o lege esenţială pentru activitatea instituţiei conduse de el.
Dacă legea s-ar aplica în cazurile celor trei urşi din Covasna, animalele ar trebui duse într-o rezervaţie. Un astfel de loc este la Zărneşti, lângă Braşov. Aici peste 20 de urşi care au trăit o viaţă în cuşti de beton, se răsfaţă pe cinsprezece hectare de pădure. Societatea Mondială pentru Protecţia Animalor a construit rezervatia după ce o ursoaică ţinută captivă la un restaurant de lângă Poiana Braşov a murit.