Furnizorul de gaze pentru jumătatea de sud a ţării va insera în factura pentru clienţii casnici şi estimările de consum pentru următoarele două luni calendaristice.
GDF Suez susţine că, ştiind cât va avea de plată la gaze în următoarele luni, cetăţeanul îşi va chivernisi mai bine banii, informează Economica.net. Furnizorul francez îţi va prezenta scris, pe lângă suma pe care o ai de plătit pe lunile în care s-a făcut regularizarea şi sumele pe care le vei avea de plătit pe parcursul lunii curente şi al următoarelor două luni, pe bază de estimări de consum.
Preţul final al gazelor naturale plătite de consumatorii casnici va creşte de la 1 iulie cu 5-8%, potrivit șefului ANRE, Niculae Havrileţ.
Scumpirea gazelor naturale este cauzată de liberalizarea preţului de producţie a gazelor naturale, proces asumat de Guvern faţă de Comisia Europană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Din aprilie, prețul la gaze variază de la un județ la altul. Cel mai scump este în județele din nordul României.
Modificarea tarifelor de distribuţie ale gazelor de la 1 aprilie a adus cu sine şi o modificare de amploare a preţului gazelor pe care îl plătesc românii. Sudul ţării va plăti mult mai puţin decât nordul.
Preţul gazului, fără TVA, pe care îl plăteşte un client E.ON, de la 1 aprilie, este de 118 lei/MWh. Tot de la 1 aprilie, un abonat GDF Suez Energy Romania plăteşte 102 lei/MWh, fără TVA, potrivit informaţiilor oferite de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
Astfel, diferenţa între preţul plătit de un român din sudul ţării (Muntenia, Dobrogea, Oltenia) şi unul din nord (Transilvania, Moldova, Maramureş şi Banat) este de aproape 16%.
Până în aprilie, preţul final al gazelor era destul de apropiat între regiuni, 112-113 lei MWh la GDF Suez şi circa 116 lei/MWh la E.ON. La 1 aprilie, ca urmare a ajustării unor tarife specifice, preţul final al gazului pentru clienţii GDF Suez a fost scăzut de către ANRE cu 9%, în timp ce clienţilor casnici ai E.ON li s-a majorat preţul cu 1,5%.