Evenimentul a creat o furtuna de categoria X1.3, una dintre cele mai puternice care pot proveni de la Soare, transmite Fox News. Informatiile vin de la un organism american in domeniu (Space Weather Prediction Center).
De asemenea, misiunea NASA denumita Solar Dynamics Observatory a reusit sa inregistreze in mai multe lungimi de unda momentul producerii acestei explozii.
Ea a avut originea intr-o pata solara denumita Regiunea 2035, localizata in partea vestica indepartata a Soarelui. Din cauza ei, pe Pamant s-a produs o intrerupere a comunicatiilor pe undele radio de frecventa inalta in zona Oceanului Pacific.
"Regiunea 2035 se roteste departe de noi si nu va mai reprezenta un pericol mult timp, insa acest lucru e posibil in viitor", se arata intr-un comunicat al centrului american de prognoza a conditiilor din spatiu.
Daca sunt indreptate direct spre Pamant, furtunile solare din clasa X ii pot pune in pericol pe astronautii aflati in cosmos.
Ele au si capacitatea de a afecta activitatea satelitilor de comunicatii de pe orbita. Cel mai neplacut efect este cel exercitat asupra retelei electrice de pe planeta noastra.
Explozia recenta a fost a patra produsa in 2014. Soarele este acum intr-o faza activa a ciclului sau de 11 ani, expertii estimand ca acesta ar fi trebuit sa se incheie in 2013.