UPDATE: Ambasada României în Statele Unite ale Americii deschide, luni și marți, o Carte de condoleanțe la sediul său din Washington ca urmare a tragediei produse în seara zilei de 30 octombrie, într-un club din București, a informat ambasada menționată, într-un comunicat remis sâmbătă seara AGERPRES.
UPDATE: Managerul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), Cătălin Cîrstoiu, a declarat sămbătă, că probabil unul sau doi pacienți, dintre cei care nu sunt în stare critică, vor putea pleca duminică acasă.
UPDATE: "Deocadată monitorizarea și încercarea de stabilizare a pacienților se face la Secția de Terapie Intensivă. Mâine dimineață vom comunica din nou", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.
UPDATE: Directorul general al Poliției Locale Sectorul 4, Adrian Ionescu, a declarat, la Realitatea TV, că la momentul controlului, desfășurat în urmă cu zece zile la Clubul Colectiv, nu s-a constatat "că sunt probleme din punctul de vedere a atribuțiilor de inspecție comercială a poliției locală":
"Când am fost în control, nu se petrecea ceva. Nu erau produse inflamabile, artificii. Atunci nu au fost probleme. Nu puteam sesiza dacă nu erau probleme, să fie produse inflamabile, artificii sau petarde", a spus Adrian Ionescu.
"Atunci când a fost efectuat controlul era în timpul zilei. Activitatea era în jur de 20 de persoane, nu era o activitate intensă. Nu s-a constatat, în acea perioadă, că ar fi ceva care să nu întrunească condițiile legale. De la noi nu se dă autorizație", a mai spus acesta.
UPDATE: La Spitalul Universitar, în continuare, starea victimelor este critică. Zece persoane sunt internate la Secția de Terapie Intensivă, șase sunt în stare extrem de gravă. Nu pot respira singure, ci doar cu ajutorul aparatelor. Alte opt se află la Secția de Chirurgie Plastică. La ora 19.00 va sosi, aici, ministrul Nicolae Bănicioiu. Aici au ajuns, seara trecută, 25 de persoane, dintre care o persoană a decedat, a transmis corespondentul Realitatea TV, Hilde Tudora.
UPDATE: La Spitalul de Arși, zece persoane, din cele 27 internate după tragicul eveniment, se află în continuare în stare foarte foarte gravă, fiind în comă indusă. Pentru alte patru persoane s-a creat o secție specială între terapie intensivă și saloanele unde sunt internați ceilalți 13 pacienți, care sunt conștienți și care, începând de luni, vor suferi intervenții chirurgicale, a transmis corespondentul Realitatea TV, Aneta Sângeorzan.
UPDATE: Mai sunt internate 16 persoane la Spitalul Floreasca. Din acestea, 13 sunt în stare deosebit de gravă. Seara trecută, au venit aproximativ 60 de oameni. Rând pe rând au plecat acasă, 17 au fost trasferați la alte spitale și aici au mai rămas 16. Mulți dintre ei sunt ventilați mecanic, a transmis corespondentul Realitatea TV, Radu Țuțulan.
UPDATE: Sunetistul formației a decedat, transmite Realitatea TV.
UPDATE: Medicul Cristian Boroș, de la Spitalul Universitar, a declarat că România nu s-a mai confruntat cu o asemenea tragedie în ultimii 20 de ani.
"Azi-noapte, spre marea mea surprindere, toți colegii care au venit au știut ce au de făcut. Inclusiv dacă erau rezidenți, asistente. A fost ceva fenomenal (...) A decurs totul ceas, ceea ce pe mine m-a făcut să am încredere în noua generație care vine", a spus Cristian Boroș.
UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Spitatului de Arși, Adrian Stănculea, a declarat că zece persoane se află în stare foarte gravă, iar alți patru pacienți sunt grav răniți. Potrivit acestuia, la spital nu mai pot fi primite alte urgențe. Întrebat dacă au nevoie de ajutoare, Adrian Stănculea a răspuns: "Au fost colegi de-ai noștri la alte unități medicale. În principiu, nu. Dacă e solicităm. În principiu nu e nevoie".
UPDATE: Cercetarea la fața locului s-a încheiat. Probele strânse vor fi duse la Parchetul General, a transmis corespondentul Realitatea TV, Ionela Arcanu.
Un expert din INSEMEX, institutul care va determina cauzele producerii incendiului, susține că în clubul Colectiv s-a folosit un singur extinctor în încercarera de a stinge flăcările care au cuprins, ieri seară, pereții localului. Acesta nu s-a pronuntat cu privire la perioada în care se va finaliza această cercetare. Celelalte autorități implicate părăsesc locul incendiului.
”Urme textile, urme de materiale arse, așteptăm să vedem ce tip de articole piritehnice au fost folosite. Am găsit un singur extinctor folosit. Erau materiale de antifonare și pe tavanul clubului”, a declarat șeful echipei de cercetare din INSEMEX, George Artur Găman.
UPDATE: La Spitalul Floreasca, din cele 17 persoane internate, 13 se află în stare gravă, a transmis corespondentul Realitatea TV, Radu Țuțulan.
UPDATE: Au rămas patru persoane neidentificate.
UPDATE: Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, a declarat că doar în baza unei solicitări venite din partea ISU sau a Poliției Locale a Sectorului 4, clubul Colectiv ar fi putut să fie închis. "Din câte știu eu, procedura prevede că, în urma acestor verificări și doar în urma unei solicitări a ISU se poate închide un astfel de local".
"Tot ce înseamnă aviz de funcționare se emite de către primăriile de sector. Nu vreau să fie o declarație care să fie interpretabilă. PMB are dreptul de a comunica la nivelul Bucureștiului tot ceea ce înseamnă modul de autorizație de construcție și aceste cluburi pot fi verificate de către poliția locală București și ce sancțiuni li s-au aplicat", a spus primarul interimar.
Martor: Se putea ieși pe o singură ușă. Aceasta a fost ruptă. Nimeni nu a venit cu extinctorul
Autorizaţia Clubului Colectiv. De cine este semnată
UPDATE: Șeful Poliției Locale Sector 4, Adrian Ionescu, a declarat, la Realitatea TV, că poliția nu are atribuții de control PSI și că agentul economic care funcționa, în acea locație, din punctul de vedere al documentelor legale de funcționare, întrunea condițiile legale. În același timp, însă, precizează Adrian Ionescu, personalul nu avea calificare necesară privind activitatea de alimentație publică, motiv pentru care cei care dețin clubul au fost sancționați.
"Nu avem aceste atribuții de control PSI și nici oameni de specilitate. Nu avem în Legea 155/2010 care ne conferă aceste atribuții".
Întrebat dacă le-au fost verificate actele celor care dețin Clubul Colectiv, acesta a răspuns:
"Da, la fața locului. O singură dată am fost de când s-a eliberat această autorizație: acum aproximativ zece zile. A fost o echipă de inspectori de la Poliția Locală, care a constatat că nu îndeplineau anumite condiții, motiv pentru care au fost sancționați. Am verificat dacă există documentele necesare, autorizațiile de funcționare, calificări pentru personal, fapt care nu s-a constatat și s-a sancționat. Personalul nu avea calificare necesară privind activitatea de alimentație publică".
Totodată, întrebat dacă au verificat dacă aveau avizul de la pompieri, șeful Poliției Locale Sector 4 a spus că nu stă în competența lor.
UPDATE: Ministrul Nicolae Bănicioiu a afirmat că mai sunt 11 persoane internate neindentificate, în spitale. ”Patologia este una foarte dificilă. În toate spitalele se regasesc toate materialele de care este nevoie”, a afirmat ministrul.
UPDATE: Directorul general al Spitalului Universitar de Urgență Militar, Florentina Radu, a declarat, la Realitatea TV, că trei pacienți, care sunt pe ventilație, la Secție de Terapie Intensivă, se află în stare critică, aceștia având arsuri pe căile respiratorii. Potrivit acesteia, de la internare până în prezent, personalul a lucrat non-stop și au fost făcute 14 operații.
Ce obligații au românii în cele trei zile de doliu național decretat după incendiul din Colectiv
UPDATE: Un adolescent de 15 ani se numără printre cele 27 de persoane care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv din centrul Capitalei, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Institutului de Medicină Legală ”Mina Miniovici”, Dan Dermengiu.
Dezvăluire șocantă. Patronii Colectiv ar fi refuzat materialul ignifug pentru că era prea scump
UPDATE: Ședința de urgență la Palatul Victoria a început la ora 13.00. Premierul Victor Ponta a declarat, în debutul ședinței, că își exprimă solidaritatea cu rudele victimelor incendiului din Clubul Colectiv, în urma căruia 27 de persoane au decedat și 184 au fost rănite. Victor Ponta a punctat, totodată, că dorește să facă un apel la toți politicienii. "Sunt momente în care trebuie să lăsăm orice rău care ne desparte și să arătăm respect față de victime", a spus premierul.
Victor Ponta a solicitat ca toate cluburile din țară să fie verificate.
"Eu știu că primăria le autorizează, dar vreau să le verificați dvs., să veniți săptămâna viitoare cu planul cu asemenea locuri (...) unde există astfel de situații. Din păcate, în mandatul acestui Guvern este pentru a doua oară când avem o tragedie națională, după accidentul din Muntenegru. Sunt convins că cel de azi-noapte putea fi evitat", a spus Victor Ponta.
Ce riscă persoanele vinovate de tragedia din Club Colectiv
UPDATE: La Centrul de Transfuzie Sanguină 600 de oameni stau la coadă să doneze. Reprezentanții au declarat că vor rămâne aici până când toate persoanele, care stau la coadă, vor dona sânge, dar îi roagă pe cei care vor să vină acum să o facă în zilele următoare, pentru că dispun de sângele necesar, potrivit Realitatea TV.
UPDATE: Klaus Iohannis a ajuns la locul tragediei. Șeful statului a depus un buchet de flori în memoria celor decedați și a aprins o lumânare:
"Am ţinut să vad locul in care s-a petrecut tragedia, am aprins o lumanare, am depus flori. Dumneazeu sa ierte si celor care sunt raniti mult noroc. Sunt in gand si in suflet alaturi de ei. Iar familiilor celor care sunt raniti le doresc multa putere. Este un spatiu total impropriu, este imposbil sa avem imagini pentru public, este de neimaginat ca in acest spatiu au putut sa fie atatia oameni la un cocert si sa se intample in timp atat de scurt o tragedie datorita faptului ca nu au fost respectate norme. Cred ca este normal să păstrăm un moment de liniste".
UPDATE: Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, a ajuns la locul incendiului, la Clubul Colectiv. Acesta a declarat că a fost începută urmărirea penală cu privire la faptele de omor calificat și distrugere calificată.
Șocant: Foto de la amenajarea clubului Colectiv, pentru o acustică bună. Iată motivul tragediei
UPDATE: Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, susține că acordul de funcționare a Clubului Colectiv, cel în care, vineri seară, a avut loc un incendiu în care au murit 27 de persoane și au fost rănite alte 184, a fost eliberat pentru că au fost îndeplinite toate normele legale.
”Legea poliției locale spune că pentru eliberarea acordului de funcționare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la registrul comerțului. Locatarul dă declarație pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfășoare.Acordul de functionare insumeaza toate acordurile de la toate instititutiile. Am îndeplinit toate normele legale pentru eliberarea acordului de funcționare”, a declarat Piedone.
Clubul Colectiv trebuia să aibă 6 uși de evacuare. Ce condiții trebuia să îndeplinească un club
UPDATE: Managerul Spitalului Universitar de Urgență din Capitală, Cătălin Cârstoiu, a declarat că "din cei care au rămas în spital, opt sunt în Secția de Chirurgie Plastică și sunt stabili, iar, în Secția de Terapie Intensivă, zece pacienți sunt intubați". Din acești zece pacienți, "o singură persoană are o evoluție bună, dar este în continuare în terapie intensivă", iar "șase se află în stare foarte gravă". Potrivit acestuia, un singur cetățean este străin.
UPDATE: Șeful Secției de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, prof. univ. dr. Ioan Lascăr, a declarat că nu a mai întâlnit o astfel de situație de la revoluția română din 1989, adăugând faptul că este 'ca la război' și se operează simultan în mai multe săli din spital.
UPDATE: La Spitalul de Arși din Capitală se află internate, la acest moment, 27 de persoane. Șapte sunt la Terapie Intensivă, în stare foarte gravă. Una dintre persoanele internate aici și-a pierdut vederea. Potrivit managerului Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, Monica Pop, 20 de persoane au probleme cu vederea. O persoană este carbonizată, în stare foarte gravă la secția de Terapie Intensivă.
Guvernul va declara 3 zile de doliu național după tragedia din clubul Colectiv
UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Spitalul Floreasca. Şeful statului a precizat că este îndurerat şi cutremurat de tragedie, dar a precizat că este şi revoltat, pentru că are indicii că nu s-au respectat reglementările în cauză.
"Buna ziua, sunt îndurerat, cutremurat, dar sunt si revoltat pentru că o astfel de tragedie s-a putut întâmpla chiar în mijlocul Bucureştiului. Atâţia oameni care s-au dus să se distreze au murit. Mulţi sunt răniţi, voi merge să vorbesc cu ei sau cu aparţinătorii", a spus Klaus Iohannis.
Clubul Colectiv nu avea autorizație de la pompieri. Cum a fost posibil acest lucru
UPDATE: Raed Araft a declarat, dupa sedința Comitetului de Urgenta de la Guvern, că dintre cei 27 de morți din urma incendiului din clubul Colectiv, 17 sunt neidentificați pana la aceasta ora, iar dintre răniți, doar 5 sunt neidentificați. Arafat a mai spus că este posibil să mai survină decese. Nicolae Bănicioiu, ministerul Sănătății, a sustinut că situatia actuala a ranitilor este stabilizată după incendiul de aseară. Acesta a facut un apel catre cei care vor sa doneze sange, sa mearga la centrele de transfuzii, ordonat, pe parcursul urmatoarelor zile.
UPDATE: Președintele Klaus Iohannis i-a convocat, la ora 12.00, pe ministrul Gabriel Oprea și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat la Palatul Cotroceni pentru a-i prezenta primele concluzii. După, la 12.30, șeful statului va merge la locul tragediei.
Patronii, audiați la Parchet. Nu aveau autorizație pentru show pirotehnic
UPDATE: 10 victime sunt în stare gravă la Spitalul Universitar.
UPDATE: Numărul persoanelor rănite s-a ridicat la 184, însă doar 146 dintre acestea au rămas internate în spitale.
UPDATE: Primul-ministru Victor Ponta a convocat ședință de Guvern, astăzi 31 octombrie 2015, pentru declararea doliului național timp de 3 zile, anunță un comunicat al Guvernului.
UPDATE: "Cauzele nu le putem comunica. La acest moment suntem într-o fază incipientă. Urmează să se deruleze procedurile de identificare a victimelor la sediul IML. Se vor face cercetări la faţa locului, urmează audierea administratorului localului. la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a deschis dosar penal", a spus procurorul de caz, Rareş Stan.
UPDATE: "Au fost aduse de la Fundeni ventilatoarele. Mai avem o rezervă de la Spitalul Matei Balș. Încercăm să echilibrăm între spitale pacienții care sunt excedentari, într-un spital, să îi ducem în alt spital unde ne-au oferit locul. Mai durează vreo oră, două și totul e stabilizat. Până dimineață o să avem o cifră, câți au rămas internați în spitale și câți au plecat acasă. A fost o mobilizare aici similară cu cea de la Floreasca și Bagdasar. Mulți au venit fara sa fie chemati", a declarat Raed Arafat.
UPDATE: "La Spitalul Universitar sunt 25 de pacieți internați. Au fost aduși cu ambulanța, înafară de cei veniți cu mijloace proprii. În total, au fost aduși 50. Un pacient a decedat și alți nouă se află în stare gravă. Nu a fost nevoie de niciun sprijin din punctul de vedere al sângelui. Am avut toate resursele ca să susținem aceste urgențe. Mâine, din momentul ăsta, o luăm de la capăt cu alte urgențe și toată capacitatea de ventilație e plină. Avem cinci aparate de ventilație disponibile în momentul ăsta. Diagosticul unei arsuri nu e bătut în cuie, poate suferi modificări. De mâine dimineață, de la ora 8, punctul de donare va fi deschis, dar nu avem, în momentul ăsta, nevoie de sânge", a declarat un medic de la Spitalul Universitar.
UPDATE: "Au apărut deja informații eronate despre intervenția de urgență la fața locului. Facem precizarea ca apelul de urgenta a fost primit la 22.36, iar la 22.43 au ajuns la fata locului primele echipaje de prim ajutor, de descarcerare, autospeciale de stingere, masini dotate cu scari si salvatori. Imediat după aceea, la fata locului au pornit si alte echipaje", se precizează într-un mesaj al Departamentului pentru Situații de Urgență.
UPDATE: Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, "în această fază nu este nevoie de sânge, pentru că spitalele au rezerve pentru a gestiona situația. În schimb, de mâine dimineață, de la ora 8, toți cei care vor să doneze sânge pot merge la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, Strada Doctor Constantin Caracaș 2 (lângă Piața Victoriei)".
Declaraţiile martorului care a sunat la 112! Cum a luat foc Clubul Colectiv
UPDATE: "În acest moment, numărul persoanelor din spitale a scăzut. Sunt 155 de persoane în spitale, dar o parte vor mai pleca acasă. Una din probleme a fost cea a ventilatoarelor, pentru că sunt mulţi pacienţi intubaţi, dar această problemă s-a rezolvat. La Spitalul Floreasca sunt 14 pacienţi intubaţi în stare critică. Dintre pacienţii critici, este posibil ca în următoarele zile să apară decese. Donarea de sânge nu se face la spitale. Mâine, de la ora 8.00, la Institutul de transfuzii şi hematologie. Dar, în faza asta, colegii mei din spitale au transmis că nu e nevoie de sânge. Reacţia a fost extraordinară: am avut medici care au venit de acasă fără să fie chemaţi, medici care au venit din spitale care nu sunt spitale de urgenţă", a declarat Raed Arafat la Realitatea TV.
UPDATE: La Centrul de Transfuzie Sangvina sunt cel putin 30 de persoane care au venit sa doneze sange pentru victime, potrivit RFI.ro.
Unde puteţi dona
UPDATE: "La acest moment s-a finalizat intervenția forțelor Ministerului Afacerilor Interne pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiului din zona centrală a Capitalei. Zona este securizată de forțele Ministerului Afacerilor Interne pentru a putea permite procurorilor și echipelor de criminaliști să efectueze cercetarea la fața locului. Până la finalizarea tuturor procedurilor în astfel de situații, continuăm să sprijinim Ministerul Sănătății în gestionarea acestei crize.
Toate persoanele care necesitau îngrijiri medicale au fost deja transportate cu ambulanțe și echipaje SMURD la mai multe spitale din București. Precizăm că primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de intervenție au ajuns la fața locului la 22.43. La intervenție au fost mobilizate toate forțele MAI, iar la Guvern este monitorizată întreaga situație de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență care funcționează 24 de ore din 24.
Vicepremierul Gabriel Oprea a anunțat că a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naționale pentru utilizarea Spitalului Militar Central dacă situația o impune. Ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea împreună cu secretarul de stat Raed Arafat au fost deja la Spitalul de Urgență Floreasca, la Spitalul Municipal și la Spitalul de Arși, unde au fost internate 93 de persoane rănite, pentru a se asigura că există capacitatea de intervenție necesară în astfel de situații de criză.
Vicepremierul a convocat la sediul Guvernului României, sâmbătă, 31 octombrie a.c., la ora 7.00, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, unde sunt reprezentate toate ministerele și autorități centrale cu competențe în astfel de situații.
La acest moment, 162 de persoane au fost transportate la următoarele spitalele: Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși, Elias, Spitalul Militar, Sf. Pantelimon, Spitalul Județean Ilfov, Sf. Ioan, Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colțea, Budimex și Spitalul Grigore Alexandrescu", se precizează într-un comunicat al MAI.
UPDATE: Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că la Spitalul de Arși au fost aduse cinci ventilatoare:
"Au fost asigurate și la celelalte spitale deja și la Spitalul Universitar București (...) de la Spitalul Colțea și domnul profesor Cercel au fost redistribuite".
Întrebat dacă cei care vor avea nevoie de operație în străinătate, vor avea serviciile asigurate de stat, Bănicioiu a răspuns că "se asigură toate măsurile".
Întrebat dacă răniții ajunși la Spitalul Floreasca vor fi redirecționați la Elias, Bănicioiu a răspuns că doar cei care au răni ușoare.
UPDATE: 26 de răniți au ajuns la Spitalul de Arși. Sunt o parte din cei care au suferit cele mai grave arsuri, cărora li se fac proceduri specifice în aceste momente, pentru recuperarea lor. O mare din parte din ei sunt într-o stare foarte gravă, a transmis corespondetul Realitatea TV, Raul Giuglea.
Clubul Colectiv, autorizat să funcţioneze din ianuarie. Ultimul control a fost pe 21 octombrie
UPDATE: Sunt zeci de persoane, foarte mulți părinți care au venit la Spitalul Universitar din Capitală. Sunt zeci de tineri care au ajuns aici cu răni grave. Au ajuns și patru aparate de ventilație mecanică de care aveau nevoie medicii pentru a putea să îi mențină în viață pe răniți. Urmează ca acestea să ajute la menținerea în viață a răniților. Parte din ei sunt în stare foarte gravă. Este nevoie de sânge, potrivit medicilor, pentru că vor fi foarte multe transfuzii și vor avea nevoie de grefe de piele mulți dintre tineri. Unii au arsuri chiar pe 100% din suprafața corpulu. În unele cazuri, șansele de supraviețuire sunt minime. Doar la Spitalul Elias ar mai fi locuri disponibile. La Spitalul Floreasca nu mai sunt locuri disponibile, nici la Spitalul Universtar. Urmează să vină și ministrul Sănătății aici, a transmis corespondentul Realitatea TV, Radu Țuțulan.
Incendiu în Clubul Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona
UPDATE: Toate victimele au fost transportate la spitale. În momentul de faţă, ancheta este la început. Se fac verificări pentru a se stabili dacă aveau toate avizele de la pompieri, dacă au respectat reglementările şi legile. Cercetările sunt în plină desfăşurare. Potrivit surselor, organizatorii nu avea avizele necesare pentru organizarea focului de artificii, iar martorii au spus că din acest motiv s-a produs incendiul. Martorii spun că atunci când au încercat să iasă şi au deschis uşile, din cauza aerului de afară, flăcările s-au aprins şi mai mult. Intrarea în club se făcea printr-un gang comun cu al altor cluburi din zonă. Așteptăm să vedem la ce concluzii vor ajunge anchetatorii, în acest caz. Mulți dintre martorii care au dat declarații vorbeau de o singură ieșire. Așteptăm să vedem concluzia anchetatorilor. Parchetul a deschis un dosar de urmărire penală pentru faptele de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, a transmis corespondentul Realitatea TV, Raluca Măndoiu.
DSU: Trei numere de urgență pentru familiile celor aflați în Clubul Colectiv din Capitală
UPDATE: Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, alte doua numere de telefon sunt valabile pentru a afla informatii despre tragedia de la clubul Colectiv: 021.313.0605 si 021.312.25.47.
UPDATE: Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgență a fost convocat mâine dimineață. Toți miniștrii au fost convocați mâine, la 7 dimineața.
UPDATE: "Au fost vehiculate unele persoane de care nu știu dacă au fost sau nu aici. Îmi este teamă. Am venit aici să aflu mai multe lucruri", a declarat o tânără ajunsă la locul tragediei.
UPDATE: Potrivit unui apropiat al unei victime, organizatorii evenimentului au avut dispozitive de artificii, care au fost prost montate. "Erau îndreptate spre perete, flacăra a fost puternică, iar o scânteie a aprins buretele izolant, apoi s-a extins la tavan", a spus acesta.
UPDATE: În ultimele 15-20 de minute au continuat să vină oameni răniți, au sosit și cu taxiuri. Probabil că nu mai sunt ambulanțe. Se aflau într-o stare mai bună decât cei care au fost aduși de către paramedici cu ambulanțele. Persoanele aveau răni la mâini, arsuri dacă e să ne luăm după bandajele pe care le aveau. La Spitalul Universitar din Capitală sosește și Raed Arafat însoțit de Gabriel Oprea. Din informațiile noastre de la medici, au nevoie de aparate de ventilație. Nu mai sunt foarte multe locuri disponibile. O parte din răniți sunt în stare gravă. Medicii nu pot spune dacă vor fi salvați sau nu. Se fac toate eforturile posibile. Sunt și foarte multe rude la Spitalul Universitar din Captală, a transmis corespondentul Realitatea TV, Radu Țuțulan.
UPDATE: "Patru victime se află deocamdată la Elias, dar vor mai fi redirecţionate de la Spitalul Floreasca. Dintre cele 4 persoane, 3 sunt în stare gravă, au arsuri de gradul 2 şi 3 pe suprafeţe intinse. Ele se alfă la Terapie Intensivă. Persoanele care are arsuri pe suprafeţe mare reprezintă risc crescut de complicaţii ulterioare. Nu pot să vorbesc despre şansele de supravieţuire până nu avem toate informaţiile şi vedem evoluţia lor ulterioară. A patra persoană, un bărbat, are arsuri mai reduse. Spitalul nostru nu are nevoie de sânge, dar donaţii se pot face la Institutul de Hematologie", a declarat Diana Dobrin, şefa UPU Spitalul Elias.
UPDATE: "În acest moment, din păcate, situaţia este aşa cum a comunicat domnul Arafat. Sunt din ce în ce mai multe victime, unele sunt redistribuite la spitalele de urgenţă care au posibilitatea să tratetze pacienţii cu arsuri grave. Din păcate, numărul victimelor este foarte mare şi gravitatea arsurilor este pe măsură. O să asigurăm ventilatoare pentru toate victimele. Se mobilizează toată lumea. Au fost chemaţi medici suplimentari - tot ce înseamnă partea de chirurgie şi chirurgie plastică, iar ventilatoarele de la spitalele care nu aveau pacienţi au fost redirecţionate către cele de urgenţă din prima linie", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.
UPDATE: La toate spitalele de urgență au fost transportate victimele. Medicii sunt depășiți de situație. Au fost chemați de acasă toți medicii disponibili, toate asistentele. Trebuie să facem apel către populație să fie făcute donații de sânge. S-a declarat stare de urgență în majoritatea spitalelor din Capitală și la Spitalul Universitar a fost chemat întreg personalul medical și s-au făcut solicitări de la alte spitale pentru aparatură medicală, ventilatoare. Nu mai este loc nici la Spitalul Universitar, nici la Spitalul Floreasca. Se caută soluții, a transmis corespondentul Realitatea TV, Radu Țuțulan.
Acesta este numărul de telefon unde pot suna rudele victimelor din club
UPDATE: Raed Arafat a dat publicității un număr de informare: 021. 206.9291 - la acest număr se va putea suna pentru a afla informații sau pentru a afla dacă o persoană nu a ajuns și a fost la locul tragediei. Cei mai mulți dintre tineri nu aveau acte la ei.
UPDATE: "Situaţia este destul de gravă, se fac toate eforturile pentru a se putea salva ce se poate salva. Victimele sunt transportate spre spitalele de urgenţă. Au fost adus medici de acasă, au fost redistribuite ventilatoare de la alte spitale. Pentru cei care au avut copii în club sau cunoscuţi: numărul pentru informaţii 021.206.92.91. Cei mai mulţi răniţi se află la Spitalul de Urgenţă Floreasca (50), la Spitalul de Arşi (27) şi Spitalul Elias (4). Răniţi se află şi la celelalte spitale. Mulţi răniţi au fost duşi la spital cu maşini personale, unii au mers cu taxiul, simţindu-se rău", a spus Raed Arafat.
UPDATE: Potrivit lui Gabriel Oprea, 26 de persoane au decedat. Acesta a precizat că a luat legătura cu președintele Klaus Iohannis.
UPDATE: Potrivit lui Raed Arafat, 25 de persoane se află în stare gravă la Spitalul Municipal.
UPDATE: Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a ajuns la fața locului.
Klaus Iohannis, mesaj după tragedia din Club Colectiv: "Sunt cutremurat și profund îndurerat"
UPDATE: Potrivit Mediafax, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.
UPDATE: Gabriel Oprea a declarat că a fost deschisă o anchetă.
Imagini halucinante! Cum se desfășura un spectacol în Clubul Colectiv din București
UPDATE: Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și polițiști de la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei sunt la fața locului.
UPDATE: "Este cod roşu. Situaţia este destul de gravă, se fac toate eforturile pentru a se putea salva ce se poate salva. Victimele sunt transportate spre spitalele de urgenţă. Au fost aduși medici de acasă, au fost redistribuite ventilatoare de la alte spitale", a spus ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
UPDATE: Potrivit unor martori, a explodat una dintre artificii, a ars schela care susținea materia pirotehnică, a căzut schela peste persoanele care se aflau în interiorul clubului. Evacuarea a fost dificilă. Vorbim de o ușă mică, evacuarea este foarte greoaie, a transmis corespondentul Realitatea TV, Raul Giuglea.
UPDATE: "S-au transporat la spitale 88 de persoane cu SMURB şi ambulanţe. Având în vedere numărul mare, în urma discuţiilor cu ministrul Băniciou, victimele au fost transportate la toate spitalele de urgenţă din Bucureşti. O parte din echipamentul pentru Spitalul de Arşi a fost relocat de la Fundeni. În interior, evacuarea este finalizată. E o tragedie foarte mare, nu ştiu să mai fi fost aşa ceva de la maternitatea Giuleşti", a spus Raed Arafat.
UPDATE: 11 mașini de pompieri și 28 mașini SMURD se află la fața locului.
UPDATE: Gabriel Oprea a ajuns la fața locului. Potrivit ministrului de Interne, sunt 25 de morți.
UPDATE: Victimele au suferit arsuri grave. Există martori care susțin că tavanul clubului s-ar fi prăbușit peste ei. Multe dintre victime au suferit răni grave când au încercat să iasă din club. Se fac resuscitări chiar pe trotuarul din fața clubului. Persoanele grav rănite au fost transportate la spital, a transmis corespondentul Realitatea TV, Raluca Măndoiu.
Mărturii de la incendiul din club: ”N-am vazut atât de mulți morți, răniți, arși, laolaltă”
UPDATE: Din primele informaţii, ar fi circa 88 de persoane rănite, a transmis corespondentul Realitatea TV, Raul Giuglea.
UPDATE: Potrivit unor surse Realitatea TV, clubul nu avea autorizaţie de la pompieri.
Evenimentul din clubul Colectiv avea efecte pirotehnice
UPDATE: "Cei care încearcă să intervină şi să calmeze sunt angajaţii Ministerului de Interne. Este o mobilizare foarte bună din partea MAI, Ambulanţă şi SMURD. 20-30 de ambulanţe au fost la faţa locului, mai multe maşini de pompieri. Circulaţia rutieră pe Cheiul Dâmboviţei este oprită complet. Poliţia a blocat traficul în zonă pentru a permite ambulanţelor şi pompierilor să treacă", a declarat corespondetul Realitatea TV, Marius Dobrescu.
Prima mărturie, pe Facebook, din infernul din clubul Colectiv: "Rugați-vă..."
UPDATE: Până în acest moment, sunt 18 morți, potrivit secretarului de stat în MAI, Raed Arafat. În interiorul clădirii încă se află victime.
UPDATE: "Sunt morţi, din toate informaţiile pe care le avem. Unii au fost scoşi pe braţe de oameni înainte de a veni SMURD-ul şi Poliţia. A fost o explozie care a generat un incendiu. Martorii vorbesc de morţi care se află încă în interiorul clubului. Sunt peste 10 morţi şi zeci de răniţi. Încă nu au fost scoase toate persoanele din afara clubului. Sunt aici peste 30 de ambulanţe, SMURD, Poliţie, jandarmi, pompieri. Pompierii sunt primii care au ajuns acolo", a declarat Rareș Bogdan, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV.
Potrivit ISU, echipaje de la toate serviciile de interventie se afla la locul tragediei. La fața locului a sosit și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Ministrul Gabriel Oprea se îndreaptă spre locul tragediei. Martorii spun că explozia a fost provocata de focurile de artificii. Incendiul s-a produs în apropiere de Maternitatea Bucur.
300 de oameni se aflau în club, în momentul exploziei. În Club Colectiv avea loc, în această seară, un concert de lansare a celui mai recent album al formaţiei Goodbye to Gravity, "Mantras of War".
Managerul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), Cătălin Cîrstoiu, a declarat sămbătă, că probabil unul sau doi pacienți, dintre cei care nu sunt în stare critică, vor putea pleca duminică acasă.