UPDATE: Evaluarea Naţională 2015. Varianta aleasă, prin tragere la sorţi, este cea cu numărul 9
Evaluarea Naţională 2015. Varianta aleasă, prin tragere la sorţi, este cea cu numărul 9. Candidaţii trebuie să fie prezenţi în săli până la ora 8:30, proba urmând să înceapă la ora 9:00. Examenul la Limba română durează două ore, conform bzi.ro.
A doua proba scrisă, la limba şi literatura maternă, este programată mâine, 23 iunie, iar proba scrisă la matematică va fi susţinută pe 24 iunie.
Evaluarea Naţională 2015. Elevii care au absolvit clasa a opta intră în focurile Evaluărilor Naţionale. Primul examen susţinut este la Limba şi literatura română.
Examenul va fi mult mai dificil decât în anii trecuţi. Ministerul Educaţiei a stabilit ca programa de examen din acest an să cuprind, practic, toată materia învăţată de elevi în clasa a opta. Iar la matematica, elevii vor trebui să aplice limbajul la situaţii concrete. Astfel, acest examen la matematică va semăna foarte mult cu testele PISA.
"Toată munca lor şi a dascălilor lor se reflecta în această evaluare. Un copil bine pregătit va şti să răpundă indiferent despre ceea ce este nevoie la subiecte", a declarat Mihaelei Gună, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România
O noutate o reprezintă şi măsurile luate de autorităţi pentru a împiedica fraudele.
"Elevii pot fi auziţi dacă încearcă să se consulte între ei. Acesta este motivul pentru care trebuie să fie foarte atenţi, pentru că riscă să fie eliminaţi din examen şi ar fi păcat să se întâmple acest lucru", a precizat Simion Hăncescu, președintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Evaluarea Națională 2015. Examenele încep la ora 9:00
Elevii sunt așezați în sălile de examen câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Evaluarea Națională 2015 începe la ora 9:00, moment în care în fiecare sală de examen se deschid plicurile sigilate cu varianta de subiecte multiplicată. Elevii trebuie să fie în săli până cel târziu la ora 8:30.
Durata fiecărui examen este de 120 de minute, din momentul în care fiecare elev a primit subiectele. În fiecare sală, elevii sunt supravegheați de doi asistenți - care sunt profesori de altă specializare decât cea la care absolvenții dau examen. Unul dintre asistenți stă în fața clasei, celălalt în spatele clasei și răspund de asigurarea ordinii și a liniștii în sală, se arată în metodologie.
Evaluarea Naţională 2015. Fiecare elev primește o coală de hârtie pe care trebuie să își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate. Candidații primesc atâtea coli și ciorne marcate cu ștampilă școlii câte le sunt necesare.
Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate să între în sala de examen. Cei care nu se află în sală își pierd dreptul de a mai susține Evaluarea Națională în această sesiune.
Evaluarea Naţională 2015. Elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră
Evaluarea Naţională 2015. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor și desenelor, creion negru. La examenul de la Matematică, elevii pot să folosească instrumente de desen. În schimb, li se interzice acestora să folosească mijloace de calcul.
Candidaţii care vor să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit, cu o linie orizontală. În cazul în care unii elevi vor să își transcrie lucrarea, fără să depășească limită de timp de 2 ore, aceștia primesc alte coli de examen - lucru consemnat de către profesorii asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise.
După ce își încheie lucrările, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini (de exemplu, sub formă 3/5, dacă elevul numerotează pagină a treia și a scris în total cinci pagini). Predau apoi lucrările asistenților și semnează pentru confirmarea predării lucrării și a numărului de pagini.
Calendar Evaluare Naţională 2015
22 iunie 2015 - Limba şi literatura română - probă scrisă
23 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă - probă scrisă
24 iunie 2015 - Matematica - probă scrisă
26 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16)
26 iunie 2015 - Depunerea contestaţiilor (orele 16 - 20)
27 -29 iunie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor
30 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii