EUROPARLAMENTARE 2014. Românii sunt, mai degrabă, dezinteresaţi de alegerile pentru Parlamentul European. Trendul este păstrat şi la nivelul Uniunii. De ce este important, însă, să votăm?
În primul rând, peste 70% din legislaţia aplicabilă în România este adoptată în Parlamentul European. Europarlamentarii români au, aşadar, un rol important pentru ţara noastră. Importanţa unui europarlamentar este aproape dublă faţă de cea a unui membru al Parlamentului României.
În plus, dacă lipsim de la vot, legitimitatea Parlamentului European poate fi pusă sub semnul întrebării. Se pune problema situaţiei în care o treime din electorat alege reprezentanţii pentru 500 de milioane de oameni.
EUROPARLAMENTARE 2014. Dacă duminică vom sta acastă crezând că, astfel, vom sancţiona anumite partide, ne înşelăm. De pe urma absenteismului au de câştigat partidele mari şi partidele cu electorat disciplinat. În România, formaţiunea cu cei mai mulţi membri este PSD, cu 500.000 de membri. Este urmată de PDL, cu 300.000, şi de PNL, cu 100.000.
EUROPARLAMENTARE 2014. Dacă privim istoricul absenteismului, acesta a devenit o regulă la noi în ţară, tendinţa negativă a prezenţei la vot este indicată de scrutinele anterioare. În 2009, prezenţa la alegerile europarlamentare nu a depăşit pragul de 5 milioane de români. Electoratul a fost format în majoritate de români cu 10 clase sau şcoală profesională, 49%, şi doar 18% dintre românii cu studii superioare şi-au exprimat votul.