La ceremonia care va începe, sâmbătă, la ora 11.00, pe stadionul Emil Alexandrescu, sunt aşteptate 15.000 de persoane, 13.000 dintre acestea fiind înscrise deja pe listele de participare, având prezenţa confirmată, potrivit reprezenţilor Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.
Conform aceleiaşi surse, la eveniment vor fi 700 de ministranţi şi ministrante - copii care vor fi înveşmântaţi în haine de sărbătoare - care îi vor ajuta pe preoţi în timpul Liturghiei de beatificare. "Costul deplasării lor va fi asigurat de Episcopia din Iaşi, pe baza unui document de transport. Fiecare ministrant va avea acordul scris al părinţilor, şepcuţa de soare, umbrelă şi pachet cu mâncare, deplasarea fiecărui grup fiind asigurată de un adult. La Liturghie vor sta lângă altar, alături de preoţi", a declarat preotul Cornel Cadar, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.
Credincioşii vor putea veni la ceremonie cu maşina personală, cu autocarele din parohii sau cu un tren pus la dispoziţie de către Dieceză, având un preţ de călătorie redus. Trenul va circula pe ruta Adjud - Bacău - Roman - Iaşi, va pleca la ora 5.25 din Adjud şi va ajunge la 9.20 la Iaşi, biletul dus-întors costând 20 de lei din Bacău şi 15 lei din Roman.
Ceremonia de beatificare este cea de-a doua organizată în România în ultimii ani, după beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, anul trecut, la Bucureşti. Decretul de beatificare a episcopului de Iaşi Anton Durcovici a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut de către Papa Francisc, după un proces care a durat 18 ani. Oficial, acesta a fost ridicat la rangul de Fericit, ceea ce înseamnă că va fi trecut în calendarul Diecezei locale, pe 10 decembrie, ziua morţii sale, şi va fi recunoscut pe teritoriul României.
"Este o mare bucurie această veste care a venit din partea Sfântului Scaun, care l-a recunoscut astfel pe martirul Anton Durcovici. Este o confirmare a faptului că au existat şi în zona aceasta oameni care au murit pentru credinţa lor, în frunte cu fostul episcop. Desigur că au fost mai mulţi şi pe rol avem mai multe cauze studiate, tot martiri din perioada persecuţiei comuniste sau alţii care au dus o viaţă în slujba lui Dumnezeu", a adăugat preotul Cornel Cadar.
Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iaşi în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial şi a fost arestat în 1949 pentru că ar fi fost "o piedică în drumul spre comunism" şi pentru opoziţia făţişă pe care o avea faţă de regim. Acesta a murit pe 10 decembrie 1951, după ce a petrecut doi ani şi jumătate în închisorile din Jilava, unde a fost închis iniţial, şi Sighet. Acolo a fost supus interogatoriilor, bătut, înfometat, însă din mărturiile celor care au fost închişi alături de el a reieşit că nu a renunţat la credinţă şi nu a dezvăluit nimic interogatorilor. Monseniorul a murit singur în celulă, la izolare, iar trupul său a fost scos noaptea din cimitir cu o căruţă cu care era transportat gunoiul. Locul exact din cimitirul Sighet în care este îngropat monseniorul nu este cunoscut nici până în prezent.
"Pentru credinţa noastră în Dumnezeu şi în prezenţa Lui în istorie, în evenimentele istorice, este foarte importantă această reunoaştere a vieţii episcopului ca fiind una sfântă şi terminată glorios din punct de vedere spiritual, a morţii în numele credinţei. Este o victorie, dacă vreţi, asupra tuturor celor care pun sub semnul îndoielii lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu în istorie", a declarat preotul Wilhelm Dancă, decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Bucureşti.
La evenimentul de la Iaşi, conform declaraţiilor primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita, şi-a confirmat prezenţa inclusiv prim-ministrul Victor Ponta şi jumătate din membrii Guvernului.