"În momentul de față, împreună cu compania Blue Air urmează să ducem avionul la platformă după care se va redeschide traficul pe aeroportul din Cluj", a spus David Ciceo.
Întrebat dacă era zăpadă pe pistă și în apropierea ei, David Ciceo a răspuns afirmativ, reiterând, totodată, faptul că erau condiții de aterizare corespunzătoare.
"Condițiile de aterizare pe pistă erau corespunzatoare. Ningea abundent. Condițiile de frânare pe pistă se stabilesc între '1' și '5'. Cinci este situația cea mai bună când pista este uscată și curată, care de obicei se întâmplă vara, '1' și '2' când de obicei este gheață și este interzisă aterizarea. Pe aeroportul Cluj era trei, ningea, era puțină zăpadă, erau condiții de aterizare corespunzătoare. Nu se poate vorbi nici măcar de cm (n.r - de zăpadă). Ningea abundent. Până au coborât pasagerii a mai nins puțin. Bineînțeles că era zăpadă pentru că ningea abundent. Nu am zis că nu era deloc zăpadă. Am spus că ningea abundent și, în condițiile în care e zăpadă, se poate ateriza în condiții de frânare '3'. Ningea abundent. Erau condiții de aterizare corespunzătoare", a spus David Ciceo.
Întrebat dacă poate confirma informația avansată de unul dintre piloți potrivit căreia este posibil ca avionul să fi aterizat pe unul dintre motoare, directorul Aeroportului din Cluj-Napoca s-a bâlbâit inițial, afirmând că nu cunoaște această declarație.
"Aeronava a aterizat fără probleme, doar la capătul pistei a ieșit 20 de metri din pistă spre oraș. Ne bucurăm că nu sunt victime, că avionul nu este avariat. Urmează comisia, stabilită de Ministerul Transporturilor să investigheze acest incident", a completat David Ciceo.
În ceea ce privește anunțul pe care piloții l-ar fi făcut în privința terminării combustibilului, acesta a precizat că "este prematur să facem speculații".
"Având în vedere că sunt informații primite de la ROMATSA, nu aș vrea să comentez mai mult. Comentez doar în ceea ce privește aeroportul. Comisia de investigație, punând, integrând toate informațiile de la ROMATSA, de la Blue Air, de la aeroport va stabili exact aceste cauze", a afirmat David Ciceo.
Pe de altă parte, directorul Blue Air, Gheorghe Răcaru, are altă variantă în ceea ce privește condițiile de aterizare:
"Când se pleacă într-o cursă se ia combustibil pentru aeroportul de destinație, care a fost Clujul astăzi. Pentru un număr de minute, pentru a face zonă de așteptare, dacă e trafic pe aeroport sau în cazul respectiv acum era cu deszăpezirea, și petrol necesar ca să meargă până la aeroportul de rezervă, să aterizeze în condiții de siguranță. Deci, după aterizare, avionul a avut aproximativ trei tone de petrol. Pilotul a fost direcționat să stea în zonă pentru aproximativ cinci minute, între timp pilotul a cerut și condițiile meteo actualizate pentru aeroportul Sibiu, ca aeroport de rezervă. După care i s-a spus că în zonă va sta cinci minute, iar la minutul când pilotul a anunțat că este minutul 5.0, i s-a dat aprobarea să vină la aterizare. Nu s-a aterizat pentru că era în criză de combustibil".
Comunicatul Blue Air
"In faza finala de franare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat ca aderenta pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea in limitele pistei de aterizare, avionul alunecand cca 10m in afara pistei.
Conform buletinului meteo transmis de catre Romatsa (informatii preluate de la reprezentantii aeroportului Cluj) la ora 07:30 franarea pe pista de aterizare era medie spre buna existand depuneri de zapada. In aceste conditii, conform manulaului de operare al aeronavei, aterizarea si franarea se pot efectua in siguranta.
Ulterior aterizarii, un nou buletin meteo a fost emis, buletin in care conditiile meteo descrise erau : acoperire pana la 100% a suprafetei pistei cu zapada uda si conditii de franare medii.
Pentru a elimina speculatiile aparute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim sa mentionam ca exista suficient combustibil in momentul aterizarii in conformitate cu reglementarile in vigoare si respingem ferm afirmatiile conform carora ar fi fost o aterizare de urgenta cauzata de lipsa carburantului. Intarim acest lucru si prin faptul ca in niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenta.
In ceea ce priveste cei 110 pasageri care au venit de la Bucuresti impreuna cu cei 45 de pasageri care urmau sa se imbarce de la Cluj, acestia fiind transferati in acest moment catre Sibiu de unde o alta aeronava a companiei ii va prelua si transporta catre Barcelona. Toti pasagerii au avut asigurata masa si bauturi pe perioada de asteptare", se precizează într-un comunicat al companiei.
Incident aviatic Cluj-Napoca. Pasager: Pista nu era deszăpezită! Autoritățile nu și-au făcut treaba!
Cu toate acestea, unul dintre pasagerii avionului a susținut, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, că este o minciună informația avansată potrivit căreia pista ar fi fost deszăpezită și acuză autoritățile că nu și-au făcut treaba.
"O mare minciună! Era zăpadă de jumătate de metru când m-am dat jos din avion. Pista nu a fost deszăpezită, iar comandamentul aeronavei a avut intuiția de a întoarce aeronava și de a nu crea o tragedie. Autoritățile nu și-au făcut treaba. Zăpadă a fost pe toată pista pentru că comandantul a încercat să calce frâna și nu a putut (...) dacă comandantul călca frâna brusc, vă dați seama ce tragedie s-ar fi întâmplat. Mulțumim lui Dumnezeu că am scăpat teferi!", a declarat pasagerul.
Mai mult, acesta susține că autobuzul care i-a dus către sala de așteptare a aeroportului a derapat ușor.
"Nu ni s-a comunicat nimic. Ne-au ținut 40 de minute în aeronavă (...) Ne-au ținut și ne țin și acum în aeroport fără mâncare, fără apă, fără nimic. Nimeni nu a ieșit să dea o explicație. Când ne-am dat jos era zăpadă pe pistă. A derapat puțin și autocarul. A fost zăpadă. Nu a fost deszăpezită pista. Comandamentul aeronavei a încercat să oprească această aeronavă, dacă se punea frână ca și când ar fi fost o pistă uscată se întâmpla o mare tragedie", a mai spus pasagerul.
Pe lângă controversele privind deszăpezirea pistei iese la iveală o nouă problemă la Aeroportul din Cluj. Chiar şi aşa, aeronava Blue-Air a primit totuşi permisiunea turnului de control.
Incident aviatic pe aeroportul din Cluj Napoca. Un avion a ratat aterizarea și a ieșit de pe pistă
Un avion al companiei Blue Air, cu 110 pasageri la bord și șase membri ai echipajului, care efectua o cursă charter de la Bucureşti, a ieşit, joi, de pe pista Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, la aterizare, fără a exista persoane rănite. La aterizare, aeronava nu a mai putut fi controlată şi a ieşit de pe pista care are 2.100 de metri. Informaţia incidentului a fost confirmată de directorul aeroportului din Cluj-Napoca, David Ciceo, potrivit Realitatea TV.
Avionul, care plecase de la Otopeni şi avea ca destinaţie Barcelona, urma să facă o escală la Cluj-Napoca pentru a realimenta şi a lua alţi 40 de pasageri. Potrivit informațiilor oficiale, aparatul nu a fost avariat și niciun pasager nu a fost rănit. Au intervenit echipajele de pompieri din zona aeroportului, dar nu au fost solicitate alte echipaje.
Oficialii Blue Air au anunțat că o anchetă, demarată de o comisie stabilită de Ministerul Transporturilor, va identifica detaliile incidentului.