Rubla rusească s-a depreciat semnificativ miercuri dimineaţa, chiar de la prima oră a deschiderii tranzacţiilor valutare, scrie RT.com. Dolarul a ajuns la valoarea de 71,41 ruble, crescând cu 3,91 ruble în primele minute ale zilei financiare.
Căderea rublei continuă trendul dezastruos din această săptămână - marţi, euro şi dolarul american s-au apreciat cu 16% faţă de rubla rusă, cea mai mare depreciere din timpul unei şedinţe de tranzacţionare de la criza din 1998. Dolarul a atins pentru scurt timp şi pragul de 80 de ruble, iar euro a trecut de 100 de ruble.
UPDATE, ora 12.00: Rubla a recuperat miercuri o parte din pierderile înregistrate în raport cu dolarul şi moneda euro. Cotaţia afişată de Moscow Exchange la ora 11 MSC era de 66,7 ruble pentru un dolar. Euro coborâse la 84 de ruble.
Analiştii ruşi estimează că situaţia este la fel de gravă ca aceea din timpul crizei economice din Rusia anului 1998. Decizia-şoc a Băncii Centrale ruseşti de creştere cu 7% a ratei de dobândă nu a avut efectul scontat.
Caderea rublei din acest an este legata de criza Ucrainea si de sanctiunile impuse asupra Rusiei in contextul unui pret al petrolului in scadere.
Inchiderea accesului Rusiei la finantarea externa si micsorarea veniturilor din exporturile de petrol si gaze au facut ca intrarile de valuta in aceasta tara sa se diminueze considerabil, punand presiune pe cursul de schimb al rublei", a explicat Radu Craciun, economistul sef al BCR.
Potrivit Hotnews.ro, pare sa fie un joc geopolitic prin care se urmareste declansarea unor stari puternic conflictuale in Rusia, stare care ar putea duce la miscari prin care Putin sa fie inlaturat.
Dealtfel, autoritatile din Rusia fac apel la populatie sa nu intre in panica, desi pentru companiile rusesti care au contractate credite in valuta sau pentru exportatorii rusi situatia este dramatica. La fel stau lucrurile pentru omul obisnuit care a luat un imprumut in euro de la vreo banca din Rusia. Despre efctele situaţiei asupra pieţei româneşti AICI.