În timp ce 840 de milioane de oameni suferă zilnic de foame, adică 12 la sută din populaţia mondială, omenirea iroseşte anual peste un miliard de tone de alimente, arată datele Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură pentru Europa şi Asia Centrală.
Dacă privim problema din punct de vedere economic, valoarea risipei se ridică la 750 de miliarde de dolari.
În România, deşi sărăcia afectează mare parte din populaţie, risipa este, în mod parodoxal, una pe măsură. În medie un român aruncă aproape 100 de kilograme de mâncare pe an, adică în total cinci milioane de tone în valoare de aproximativ trei miliarde de dolari. La nivel european cantitatea ajunge la 90 de milioane de tone, media pe cap de locuitor fiind de 180 de kilograme.
Ce valoare are această risipa? Spre exemplu, pentru a iriga culturile din întreaga lume care sunt risipite de consumatori se folosesc aproximativ 550 de miliarde de metri cubi de apă. Cantitate care este de aproape patru ori mai mare decât consumul total de apă potabilă al oamenilor.
În tentativa de a căuta soluţii pentru reducerea risipei, 350 de reprezentanţi ai ONG-urilor din 55 de ţări participă în aceste zile, la Bucureşti, la o conferinţă pe această temă.