Deşi ai impresia că muzica îţi dă acel "boost" de care ai nevoie pentru o zi de muncă cu spor, studiile ne contrazic. Muzica nu ne face să muncim mai repede sau mai mult. Din contră, ne scade capacitatea de concentrare şi ne distrage atenţia. Din păcate, creierul nu se pricepe aşa de bine la multi-tasking, mai ales atunci când asculţi o piesă care te face să tresalţi.
De ce ne place să ascultăm muzică? Totul se rezumă la hormoni, spune ştiinţa. Indiferent dacă asculţi un beat strident sau începutul unei melodii instrumentale, fiecare va avea un efect unic asupra creierului. Muzica declanşează "hormonul fericirii", dopamina. Când dai peste o piesă pe care o adori, se eliberează şi mai multă dopamină, creând şi mai multă plăcere. Din această cauză, curăţenia ţi se pare mult mai plăcută în timp ce asculţi muzica favorită.
Întrebarea rămâne totuşi: e indicat sau nu să ascultăm muzică în timp ce lucrăm? Dacă eşti bun la ceea ce faci, muzica e aliatul tău, reduce tensiunea şi stresul, arată studiile.
Dar dacă iubeşti muzica, rişti să-ţi pierzi concentrarea fredonând versurile. De aceea e recomandat ca muzica care rulează în căşti să fie doar instrumentală sau deja cunoscută pentru tine, astfel vei beneficia de concentrare optimă.
Sursa: feminis.ro