Astăzi, Senatul trebuia să decidă asupra cererii sale de arestare și să stabilească dacă trebuie reluat sau nu votul în cazul senatorului PSD. Curtea Constituţională a României a făcut publică motivarea cu privire la votul care l-a scăpat de arest pe fostul ministru al Transporturilor, pe 25 martie.
Procedural, după ce demisia va fi publicată în Monitorul Oficial, procurorii nu mai au vreun impediment să îl rețină pentru 24 de ore, iar apoi, să fie judecată cererea de arestare preventivă.
Şova le-a cerut senatorilor să îl lase în libertate
În discursul susţinut în faţa parlamentarilor, pe 25 martie, Dan Şova a susţinut că nu se va opune deciziei procurorilor, dar a apreciat că, în cazul său, eventuala reţinere şi, ulterior, arestare, "nu rezolvă problema". La final, Şova le-a cerut colegilor să-i dea şansa să se apere în libertate.
"Întrebarea este dacă mă opun Justiţiei? Nu! (...) Deşi consider nedrept, nu voi protesta dacă un procuror mă anchetează. Nu cred că reţinerea şi arestarea rezolvă problema. Îmi doresc ca domnul procuror să trimită odată acest dosar în instanţă şi să ne judecăm. (...) O să vă rog, cu prietenie, onoare şi colegialitate, să înţelegem că noi, prin legiferare, am dat Parchetului şi DNA toate mijloacele, toate posiblităţile legale, toţi expertii şi toată tehnica pentru a combate un flagel nedrept pentru România. Şi am păstrat pentru noi, cetăţenii României, un singur lucru: libertatea", a spus Dan Şova.
"De când a început acest dosar alerg să-mi demonstez nevinovăţia. Vă rog, şi o spun cu demnitate, să-mi daţi posibililitatea, prin votul de azi, respingând cererea DNA, să mă pot apăra ca om liber şi vă garantez că, peste câţiva ani, când vom avea soluţia definitivă în acest dosar, veţi constata că nu aţi greşit", a încheiat Şova.
De ce este acuzat Şova
Anchetatorii au cerut incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.
Procurorii au date si indicii ca Sova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, in incercarea de a-si dovedi nevinovatia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati, pentru a ascunde corespondenta purtata prin e-mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexuri energetice.
Potrivit unui comunicat de presa al procurorilor anticoruptie, din actele de urmarire penala a rezultat ca in perioada 2007-2009, Dan Sova a semnat mai multe contracte si acte aditionale incheiate intre Complexul Energetic Rovinari (CER) si Complexul Energetic Turceni (CET) pe de o parte si SCA "Sova si Asociatii" pe de alta parte.