Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă susţinută la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare, dacă a discutat cu ministrul Agriculturii în urma declaraţiilor legate de firma Brădet şi dacă nu intenţionează să îl demită, Dacian Cioloş a răspuns că deciziile pe care le ia le pregăteşte înainte, anunţă MEDIAFAX.
"Deciziile nu le iau în acest fel atunci când le iau, ci le pregătesc. Nu vreau să comentez prea mult aceste lucruri pentru că, încă, nu ştiu să existe o legătură dovedită între E.coli, suşa care a fost găsită la copiii îmbolnăviţi şi acea suşă care a fost găsită şi în proba de brânză de la acea întreprindere. Am înţeles de la ministrul Sănătăţii că se va face o analiză genetică pentru a se vedea dacă există o legătură directă între brânza respectivă şi îmbolnăviri. Probabil că ministrul (Agriculturii – n.r.) nu ar fi trebuit să comunice dacă nu avea toate elementele, i-am spus că nu ar fi fost cazul să comunice dânsul. Ministrul Agriculturii a comunicat prea repede pe lucruri pe care ar fi trebuit să comunice ANSVSA, care e cea mai îndreptăţită”, a afirmat Cioloş.
Potrivit acestuia, Achim Irimescu i-a transmis că a existat o presiune pe el din partea presei să spună şi să nu ţină ascunse informaţiile pe care le are.
"Dânsul a considerat că, având informaţiile pe care le are, trebuia să le spună public pentru a evita alte probleme care puteau să apară. Dar după ce le-a spus, a apărut acea exacerbare şi peste tot s-a vorbit de acea companie. (...) Cred că noi autorităţile şi presa trebuie să avem în vedere faptul că e vorba de afacerile oamenilor, de investiţii, nu doar financiare, ci chiar a unei părţi din viaţă pentru unii oameni, care pot fi distruse în câteva minute sau ore doar printr-o comunicare proastă care poate să vină şi de o parte şi de alta”, a mai spus Dacian Cioloş.
Premierul a adăugat că este nevoie de cumpătare şi echilibru, ceea ce interesează cel mai mult fiind sănătatea oamenilor, menţionând că ar fi bine să se încerce evitarea distrugerii unor sectoare prin modul cum se face comunicarea.
Cronologia evenimentelor
Reamintim că ministrul Sănătății a precizat că s-a găsit cauza îmbolnăvirii bebelușilor cu sindrom hemolitic uremic, o tulpină a bacteriei E.coli. Mai trebuia găsită sursa.
Ulterior, ANSVSA a dat un comunicat de presă în care a precizat că a găsit E.coli O26 într-un lot de 25 de kilograme de brânză produs de o companie al cărei nume nu l-a da în comunicat.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a considerat să comunice transparent și a dat pe piața numele companiei- Lactate Brănet.
Imediat, numele companiei a fost legat de moartea bebelușilor, chiar dacă lotul de brânză în care s-a găsit E.coli a fost produs abia în 22 februarie, ceea ce înseamnă că a fost scos din fabrică după moartea bebelușilor.
Achim Irimescu, după ce a divulgat numele firmei Brădet: Poate am salvat viaţa unor copii
Inspectorii veterinari au identificat prezența bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș și în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătății, potrivit rezultatelor parțiale anunțate luni de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). ANSVSA a dispus sistarea activității în secția de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situației și efectuarea dezinfecției în această secție a spațiilor, utilajelor, ustensilelor și a suprafețelor de lucru. Dezinfecția va fi urmată de recoltarea de teste de sanitație care să ateste eficiența igienizării.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș, și anume o tulpină de E-coli.
El a recomandat ca alimentele să se achiziționeze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizație sanitar-veterinară. Totodată, ministrul a subliniat importanța spălării corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune. Trei copii diagnosticați cu sindromul hemolitic uremic au decedat în ultimele trei săptămâni.