La protest au participat aproximativ 40 de persoane care au scandat "Vlad rămâne". Cioloş a declarat în faţa protestatarilor că modul în care au fost conduse negocierile la Opera Națională din București i-au creat acestuia "o slăbiciune".
"Eu am avut o discuție cu el de dimineață și el e conștient de asta. Modul cum au fost conduse negocierile la Operă, faptul că deja de două săptămâni se tot numesc și demit directori și, în continuare, rămâne acolo tensiune îi creează o slăbiciune lui ca ministru", a spus Cioloș.
El a menționat că i-a propus lui Alexandrescu să găsească "o formă" prin care să continue "colaborarea, cel puțin pe Cumințenia Pământului pe care și-a început el proiectul". Cioloș a promis că reformele începute vor fi continuate de noul ministru al Culturii. "Eu vă garantez că oricine va fi numit ministru al Culturii după aceea, proiectele pe care el le-a început le va continua (..) Propunerile de reformă vor continua", a spus premierul.
Premierul a menționat că l-a sprijinit pe Alexandrescu de două săptămâni și îl susține în continuare. "Dar ca ministru trebuie nu doar să ai viziune, și eu îmi dau seama ca și prim-ministru, ci și capacitatea și instrumentele de a aplica măsurile respective. Și după o negociere eșuată îți slăbești capacitatea de negociere, e greu, după aceea, să continui după să poți să continui după poziția asta", a spus Cioloș.
Răspunzând întrebărilor lui Tudor Chirilă care a spus că premierul ar "pune în balanță o viziune cu un caz particular" și că "nici Tiberiu Soare, Conta, dacă vorbim de cazul particular de la Operă, nici George Călin, nici Dincă, urmărit de DNA, nu au dat explicații pentru incapacitatea lor", Dacian Cioloș a spus: "Ba o să dea. O să dea. O să dea".
Totodată, Cioloș a promis că ministrul Dâncu "o să anunțe ce o să facă (n.r. la Operă), pentru că are discuții încă". Alături de premier a fost prezent purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Totodată, Dacian Cioloş a şi postat pe pagina sa de facebook un comentariu referitor la demisia lui Alexandrescu. Premierul speră ca demisia ministrului să îi convingă pe toţi artiştii de la Operă că vor putea găsi la minister ''acel pol de stabilitate şi decizie administrativă coerentă de care au nevoie'' şi lansează un apel la dialog.
"Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, şi-a depus mandatul astăzi cu speranța că gestul său va contribui la detensionarea situației de la Opera Națională. Din păcate, un șir de decizii grele și tensiuni acumulate de-a lungul timpului au făcut ca procesul de reformă pe care Vlad l-a încercat la Operă să nu meargă în direcția pe care am dorit-o cu toții. Reforma, atitudinea modernă, performanța în instituțiile de cultură și în actul managerial cultural au fost obiectivele lui Vlad pe care, până acum, a reușit să le impună, cu excepția acestei situații punctuale, nefericite și grave de la Operă. Dar această direcție reformistă în ceea ce privește managementul cultural trebuie să continue la Ministerul Culturii și este principala contribuție pe care Vlad Alexandrescu o lasă în urmă și pentru care vreau să-i mulțumesc public. De asemenea, vreau să-l rog să continue să ne sprijine într-un alt proiect pe care l-a lansat și care trebuie să meargă înainte: subscripția publică pentru achiziția “Cumințeniei Pământului ”. Mai sper ca decizia lui de astăzi să-i convingă pe toți artiștii de la Operă că vor putea găsi la Ministerul Culturii acel pol de stabilitate și decizie administrativă coerentă de care au nevoie. Nu sunt deloc bucuros că a trebuit să ajungem aici pentru a detensiona situația şi fac un apel la toți cei implicați în viitorul Operei Naționale să înțeleagă că toleranța reciprocă, dialogul și conștiința responsabilității actului artistic sunt obligatorii pentru a merge mai departe", a scris Cioloş.