Update 14:30 Potrivit unui comunicat al Prefecturii Bucureşti, Sorin Oprescu a fost supendat de drept din funcţia de primar general:
"Având în vedere că în speță au fost întrunite condițiile prevăzute la art. 71 alin. (1) din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Prefectul Municipiului București a emis Ordinul nr. 461/15.09.2015, prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de Primar General al domnului Oprescu Sorin Mircea.
Ordinul a fost comunicat domnului Oprescu Sorin Mircea.
De asemenea, Prefectul Municipiului București a transmis Consiliului General al Municipiului București ordinul de constatare a suspendării de drept a mandatului Primarului General", se arată în comunicatul remis realitatea.net.
UPDATE: Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se va întruni, cel mai probabil, marți pentru a desemna un viceprimar care să preia atribuțiile primarului general, în condițiile în care Tribunalul București a comunicat prefectului hotărârea privind arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu, a declarat viceprimarul Cornel Pieptea, potrivit Agerpres
"În cursul zilei de astăzi prefectul va comunica Primăriei Municipiului București ordinul de constatare a suspendării lui Sorin Oprescu din funcția de primar general și, cel mai probabil, tot în cursul zilei de astăzi Consiliul General se va întruni pentru a desemna un viceprimar care să preia atribuțiile primarului general. (...) Astăzi Tribunalul a comunicat prefectului hotărârea privind arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu, care a fost menținută prin decizia de ieri a Curții de Apel la contestația inițiată de Sorin Oprescu", a spus Pieptea.
El a reiterat că este dispus să elibereze funcția de viceprimar, dând asigurări că nu va candida pentru a prelua atribuțiile lui Oprescu.
Viceprimarul Capitalei este de părere că Oprescu ar trebui să își dea demisia.
UPDATE: Primarul Sorin Oprescu urmează să fie suspendat din funcție, conform prevederilor Legii administrației publice locale, după ce, ieri, Curtea de Apel București a stabilit, printr-o decizie definitivă, ca acesta să fie cercetat în arest preventiv pentru luare de mită.
Suspendarea durează până când primarul părăsește arestul preventiv.
UPDATE: Curtea de Apel a respins, luni seară, apelul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, la decizia de arestare preventivă. După ce au judecat cazul timp de şapte ore, magistraţii au decis ca acesta să rămână în arest. În urma acestei decizii, Sorin Oprescu va fi suspendat din funcţie.
Pe 7 septembrie, magistrații Tribunalului București au admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu, însă decizia nu este definitivă, iar primarul a făcut contestație.
Sorin Oprescu a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, conform Agerpres.
În același dosar, au fost reținuți Mircea Octavian Constantinescu, director în cadrul Primăriei Municipiului București, fostul șofer al primarului, Stanca Cristian, zis Grenadă, șefii Centrului Cultural ''Palatele Brâncovenești'', Florin Șupeală și Ruxandra Petroi Avasiloae, precum și omul de afaceri Claudiu Bengalici.
Ulterior, aceștia au primit și ei mandate de arestare preventivă.
De asemenea, Bogdan Popa, director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, și Romeo Albu au fost plasați în arest la domiciliu.
Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.
"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar", preciza DNA.
DNA menționa că, sâmbăta trecută, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși.