Guvernul Macedoniei a decretat stare de urgenţă în două regiuni de frontieră pentru a putea ţine sub control valul tot mai mare de imigranţi. Acest lucru va permite mobilizarea şi intervenţia armatei, relatează BBC News.
Macedonia este un important punct de tranzit pentru imigranţii care vin dinspre Grecia şi se îndreaptă către state mai bogate din nordul Uniunii Europene.
Potrivit sursei citate, în ultimele două luni, aproximativ 44.000 de persoane ar fi tranzitat această ţară, multe dintre ele fiind refugiate din Siria.
Implicarea armatei „ar creşte nivelul securităţii în rândul cetăţenilor noştri din cele două regiuni şi ar permite o abordare mai cuprinzătoare faţă de oamenii care vor să ceară azil”, a explicat Ivo Kotevski, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.
Una dintre regiunile în care a fost decretată starea de urgenţă se află chiar de la graniţa Macedoniei cu Grecia. Acolo, în ultimele zile, au avut loc scene haotice, după ce numeroşi imigranţi au încercat să urce la bordul trenurilor care merg spre Europa de Vest.
În acelaşi timp, stare de urgenţă a fost declarată şi în Kumanovo, o regiune din nordul ţării, situată la frontiera cu Serbia.
Macedonia nu este, însă, singura ţară care se confruntă această problemă. Criza imigranţilor extracomunitari a determinat autorităţile britanice şi franceze au sporit, de asemenea, măsurile de securitate.
Ministrul de Interne francez Bernard Cazeneuve şi omologul său britanic Theresa May au semnat joi, la Calais, un acord consacrat gestionării problemei imigranţilor în nordul Franţei, cu prevederi atât în plan umanitar, cât şi în domeniul securităţii, relateaă NY Times.
Astfel, Parisul şi Londra vor încerca să îşi consolideze cooperarea în lupta împotriva filierelor de traficanţi de imigranţi. O nouă sală de control va fi înfiinţată, iar cele două părţi se angajează să "mobilizeze echipe suplimentare în vederea verificării mărfurilor 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, cu scopul de a reduce numărul de pasageri aflaţi într-o situaţie ilegală", mai prevede planul.
În plus, mai mulţi poliţişti britanici urmează să fie mobilizaţi la Calais pentru a ajuta autorităţile franceze în lupta împotriva grupărilor de traficanţi care ajută imigranţi clandestini să traverseze Canalul Mânecii,
Decizia vine în contextual în care, de mai multe săptămâni, tunelul a fost luat cu asalt de imigranţi care vor să ajungă în Marea Britanie.
Şi Italia a devenit o destinaţie pentru mii de imigranţi africani, care traversează Marea Mediterană în încercarea de a ajunge în Europa. În primele şase luni ale anului 2015, cel puţin 2.000 de imigranţi s-au înecat în Marea Mediterană, potrivit Mediafax.
Aproximativ 60.000 de persoane au sosit în sudul Italiei anul acesta, mult mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.