Ministerul Sănătăţii dă vina pe producător, dar promite că va aduce în perioada următoare 107 mii de doze de vaccin în ţară. Oficialii nu au anunţat însă şi un termen pentru rezolvarea problemei.
Toţi copiii ar trebui imunizaţi la două, patru şi 11 luni împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi hepatitei B. Boli extrem de grave.
"Sunt câteva afecţiuni care pot provoca complicaţii şi uneori chiar decesul copilului. Cei care au posibilităţi financiare îşi achiziţionează din farmacii. Costul de distribuţie a acestui vaccin este în jur de 150 de lei pentru o doză", a spus Valentin Boldea, medic de familie.
Problemele au început să apară în luna septembrie. Acum, vaccinul se mai găseşte doar în şase judeţe: Bihor, Hunedoara, Mureş, Sălaj, Vrancea şi Ilfov.
"În condiţiile în care noi ne zbatem să creştem acoperirea vaccinală. Trebuie ca Ministerul Sănătăţii să asigure furnizarea vaccinului la timp", a spus Sandra Alexiu, vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei
Acest lucru va fi reglementat în legea vaccinării care ar urma să fie pusă în dezbatere publică în următoarele săptămâni.
"Legea prevede în primul rând asigurarea unui stoc de vaccin care să acopere suplimentar pentru încă un an de zile necesarul naţional", precizează Alexandru Rafila, preşedinte Societatea Română de Microbiologie.
Oficialii de la Ministerul Sănătăţii dau vina pe producător pentru această criză.
"Din datele pe care ni le-a furnizat Institutul de Sănătate Publică un număr de 35.000 de copii au rămas nevaccinaţi", a precizat Oana Grigore, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii
Ministerul Sănătăţii dă asigurări că va cumpăra 107 mii de doze de vaccin în cel mai scurt timp. Apoi, vor mai fi aduse în ţară încă aproape 400 de mii.