Principalele declarații:
Dacă vorbim despre înfrângeri, o formă de înfrângere a fost aceea, când a doua zi, după decembrie 2012, Victor Ponta a decis ceva nepermis, să încheie un pact de coabitare cu un om împotriva căruia cerusem un vot.
Nu sunt și nu voi fi un candidat la președinție, nu sunt și nu voi mai fi președinte de partid.
A fost un compromis de zi cu zi pe care Pactul de Coabitare l-a presupus și care se desfășoară zi de zi. Nu neapărat explicit.
Am urmărit finalul procesului Voiculescu. Există oameni, trustul de presă Intact, care susțin că am avut un proces politic, o încălcare a statului de drept și că astăzi Dan Voiculescu, Pantiș, Mencinicopschi sunt deținuți politici. Asta nu e o chestiune de joacă. Fie procesul Voiculescu a fost un proces conform statului de drept, fie nu. Eu nu știu care din două. Dar dacă nu, avem o problemă cu funcționarea statului de drept. Dacă asta se întâmplă la doi ani după ce avem o guvernare care aparține une anumite forțe politice, în care ministrul Justiției aparține aceleiași forțe politice, atunci nu putem spune că premierul nu are o responsabilitate, dacă avem un proces politic în cazul Voiculescu. Dacă DNA, conducerea Parchetului sunt băsiste, atunci există o responsabilitate majoră a lui Victor Ponta, a puterii care nu se află în mare măsură la Traian Băsescu. Dacă în România avem a ne teme că schimbarea actualului președinte cu anume altul ar putea duce la dispariția unui stat de drept, a unei justiții corecte, avem o problemă a actualui președinte.
Dacă eu nu sunt candidatul PNL, avem o responsabilitate a membrilor PNL, om cu om pe care ei au luat-o.
Eu nu am plecat nicăieri, am renunțat la președinția PNL, pentru că am luat un scor cu mult, inacceptabil de mult sub ținta fixată. Atâta am făcut. M-am angajat că voi obține 25% și am luat 15%. Partea a doua, cu candidatura la președinție, văzând ce urmează să se întâmple, am anunțat că nu mai candidez, după care, am revenit, am zis, Nu domnule, în momentul în care niște oameni și-au anunțat dorința ca eu să candidez, am spus Revin, sunt dispus să-mi asum candidatura. Faptul că atunci când s-a decis candidatura pentru Klaus Iohannis, 50 de oameni au lipsit din cei 200 care sunt conducători ai PNL, asta îmi spune ceva și mă face să mă bucur, că am venit și am spus că de data asta nu mai iau pe umerii mei o decizie, ci sunteți voi. Acum se prea-poate ca decizia de a-l desemna pe Klaus Iohannis la președinția PNL să fi fost cea bună.
Exclud o candidatură independentă, respect decizia partidului din care fac parte. În materia de a dilua răspunderi, de a le arunca pe umerii altora, am văzut atâtea în politica românească în 20 de ani. Multe minciuni care s-au așezat.
Nu. Categoric, nu (nu mă voi implica în campania pentru susținerea lui Klaus Iohannis, n.red.). PNL a făcut niște sondaje. Trei oameni responsabili ( e ironic) s-au ocupat de asta. Aveam un scor mai mic decât al Elenei Udrea, decât a lui Traian Băsescu, decât a oricui. Dacă eu aveam un scor de atât de mic, înseamnă că nu sunt de frecventat. Îmi văd de treaba, încerc să nu asocieze omul cu mine, atunci când votează pe Klaus Iohannis.
Eu sper ca toți candidații să fie sănătoși, apropo de domnul Stolojan. Eu nu sunt nici piesă de schimb, nu schimbi candidații precum cauciucurile. Un candidat la președinție este un om care poartă mai mult decât îi poate da un partid, pentru că el trebuie să vină cu ceva în fața unei națiuni întregi.
Românii știu ce votează în cazul lui Victor Ponta, da și nu îl votez. În cazul lui Klaus Iohannis, nu și nu știu. Pe domnul Iohannis l-am invitat în partid și am vorbit despre posibilitatea ca domnia sa să preia partidul în cazul în care nu facem 20%. Și am vorbit despre varianta Klaus Iohannis - prim-ministru. Președinte e cu totul altceva. Eu în proiectul Iohannis nu am vorbit niciodată președinte de România. Nu am spus că nu îl votez, nu îl cunosc. Nu e exclus să-l votez. Pe Victor Ponta sigur nu-l votez. Dacă aveam elementele să-l votez pe Ponta președinte, USL nu se rupea. Domnul Ponta este după toate datele, urmașul cel mai potrivit al lui Băsescu.
Eu cred că un trust de televiziune, libertatea presei este în pericol. Nu doar Antena 3. Îi apreciez pe oamenii care au mers la miting. Antena 3 a ales să identifice puterea doar la Traian Băsescu, Antena 3 se face că nu vede dacă avem un proces politic, astea se întâmplă în vremea în care de doi ani și jumătate, Victor Ponta deține puterea guvernamentală, legislativă și ministrul Justiției.
Victor Ponta este primul băsist al țării. Eu sunt cel mai critic adversar al lui Traian Băsescu. Dar încerc să nu fiu idiot.
Domnul Cristian Diaconescu e un om pe care îl prețuiesc, un om cu știință de carte, un om agreabil, dar nu este făcut pentru aceste lucruri. Dar nu înțeleg ce te poate determina să intri în aventuri din astea cu congresul PSD, cu fuga la UNPR, cu fuga la Băsescu. Ne face bine competiția asta, Elena Udrea, Monica Macovei. Întrețin moralul cetățenilor, ne mai descrețim frunțile. Îmi place ce face Ioan Ghișe. E corect. Un singur lucru aș vrea să aflu, de la Andreea Pora, de la Sorin Ioniță, ce îi identifică pe doamna Udrea, pe domnul Băsescu, ca reprezentanți ai dreptei. Că au tăiat salarii? Falsează de ani de zile în România! Nu văd niciun candidat de dreapta în România. Poate să fie Iohannis, nu știu. Eu nu contest dreptul doamnei Udrea de a fi un om politic tenace, bătăios, dar de ce îmi e servită ca dreapta?
Între Victor Ponta și Elena Udrea nu aș vota.
Între Traian Băsescu și Victor Ponta, Ponta e mai periculos, pentru că vorbim de viitor. Traian Băsescu nu a acceptat niciodată pluralismul, îl înțeleg parțial, e un comandant de vapor, nu a acceptat alternativele. E un abuz total. Forma pe care o îmbracă firea abuzivă a lui Traian Băsescu e că nu acceptă sfârșitul mandatului său.
Între Traian Băsescu și Victor Ponta l-aș vota pe Ponta, măcar împotriva plictiselii. Într-o bună măsură, într-un anumit fel, Victor Ponta s-ar putea să fi crescut mai mult la școala lui Băsescu, decât la cea a lui Adrian Năstase. România lui Băsescu va fi România lui Victor Ponta. România lui Ponta va fi ca asta. Nu va fi bine.
Am încredere că domnul Iohannis se poate bate cu Victor Ponta. Că vom avea o finală Ponta-Iohannis e clar, nu știu dacă domnul Iohannis e cel mai puternic adversar al lui Ponta, dacă e mai puternic decât Ponta însuși.
Eu exclud o candidatură independentă, sunt mebru al PNL, mi-am manifestat preocuparea pentru destul acestui partid. Nu se poate candida la președinția României independent.