"Nu pot să am o părere diferită decât cea exprimată de mai bine de doi ani, conform căreia treburile din regiunea noastră sunt foarte sofisticate, duc către un nou război de tip geo-economic. Acest război e instalat, iar noi nu suntem pregătiţi la nivel politic să răspundem acestor provocări, care pot fi pe multe teme. Am pomenit de experienţa din 2005-2006, când UDMR, profitând de intrarea la guvernare forţată de Traian Băsescu într-o mare greşeală făcută la începutul mandatului de preşedinte, au dorit să impună instituirea unui parlament regional în care s-ar fi vorbit limba maghiară şi care, bineînţeles, sub aspectul exterior al culturalismului şi al identităţii naţionale maghiare, ar fi creionat, de fapt, o zonă de decindeţă care ar fi dus la o enclvă în mijlocul României, repetând la un inteval câteva de zeci de ani, replicând practic regiunea autonomă maghiară, o regiune inspirată de Uniunea Sovietică, tocmai din dorinţa de a controla mai bine o ţară de mărime medie şi aliniată mai puţin decât altele pretenţiilor sovietice, cum era Republica Populară Română în acea perioadă. Acestea nu sunt lucruri pe care un ambasador să nu le ştie, sunt convins că domnul Klemm le ştie şi, de asemenea, şi colegii lui le ştiu, mai ales colegii români ai dânsului din Ambasadă, care sunt oameni care studiat aceste lucruri", a comentat consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.
"Evenimentul în sine e excepţional din două motive: în primul rând pentru că vine din partea ambasadorului partenerului nostru strategic, al aliatului de bază, respectiv SUA, iar în al doilea rând, pentru că vine consecutiv după evenimentul de la Chişinău şi contextul de acolo care este unul electoral poate chiar mai important decât în România: alegerea preşedintelui prin vot direct. Grav nu e că ambasadorul Klemm a făcut-o - se întâmplă să greşeşti, să vrei să fii amabil şi chiar în urma unei discuţii cineva să te convingă, mai ales dacă eşti ambasadorul unei naţiuni în care, la modul pozitiv, se exercită 'dictatura minorităţilor'; deci, Klemm ar fi putut fi păcălit. Ce e grav e că ambasadorul nu a revenit asupra declaraţiei făcute, cum era normal să o facă, iar de la nivelul Ambasadei a venit un non-răspuns. E acelaşi scenariu precum cel de la Chişinău, din partea unui alt foarte experimentat reprezentant al diplomaţiei americane, respectiv domnul James Pettit.
GUŞĂ: "Situaţia noastră e complicată. Se poate ajunge oricând la un conflict îngheţat în regiune"
Am văzut multe analize, îl felicit pe Rareş Bogdan care în puterea nopţii - a fost primul şi singurul timp de multe ore - a postat un text de normalitate, în calitatea lui de proamerican, dar mai precis în calitatea lui de ardelean şi bun român. Ce doresc să spun apropo de comentariile din timpul zilei: eu cred că nu trebuie să ne lansăm în speculaţii, să facem fel de fel scenarii. Aici se acţionează, repet, într-o perioadă de război rece reinstalat şi totul are importanţă mai ales dacă vine din partea aliatului nostru strategic şi a celor de la care ne aşteptăm la o mână de ajutor în cazul în care treburile se complică în regiune. Pentru că România este o insulă proamericană, în jurul nostru, în mod evident, nu sunt decât conflicte îngheţate: vezi Republica Moldova, Ucraina, puţin mai departe în zona Georgiei şi Azerbaijanului, pe linia cu Armenia, care sunt foarte apropiate de noi, de celelalte frontiere ale noaste fiind nişte ţări filoruse - de la Ungaria, Serbia şi până la Bulgaria -. Deci, situaţia noastră e complicată şi deja funcţionează la nivelul mentalului colectiv raţionamentul conform căruia am fi într-un fel înconjuraţi de state care au o altfel de atitudine macroeconomică şi geopolitică decât a noastră. Ce se poate întâmpla la nivel consecutiv? Sigur, se poate ajunge oricând la un conflict îngheţat în această regiune. Noi cunoaştem bine şi nu vrem să le dăm drumul vechilor declaraţii sau vechilor fundaţii ale extremiştilor maghiare, care cu toţii sunt în funcţii de reprezentare, preşedinţi în consilii judeţene, parlamentari sau oameni importanţi de afaceri, pentru că atunci am reaminti cu câtă precizie au lucrat după '89, în condiţiile în care scenariul separării României de Carpaţi nu a funcţionat, deşi era un scenariu favorizat inclusiv de predecesorul lui Holland, Francois Mitterrand, care avea legături foarte trainice cu Budapesta în acea perioadă şi care a avut partea sa în negocierea împărţirii României după 1989; lucru care nu s-a întâmplat tocmai pentru că americanii nu au dorit asta şi sunt documente care arată că cei care ne-au salvat în 1990 de la această separare au fost chiar SUA", a adăugat consultantul politic.
În acelaşi timp, Cozmin Guşă a vorbit despre "armata lui Junker", care "contravine intereselor SUA în zonă". În opinia consultantului politic, partenerii americani ar fi putut fi deranjaţi de "declaraţiile ferme ale României de a participa la această formă militară comună".
"Armata europeană contravine intereselor SUA în zonă"
"Armata de inspiraţie franco-germană, armata europeană, armata lui Junker aşa cum este numită de unii comentatori europeni, este un proiect care contravine interselor SUA în zonă. Junker este un filorus şi probabil partenerii noştri americani au fost destul de deranjaţi de declaraţiile ferme de a participa la această formă militară comună, despre care se discută de peste 20 de ani, dar niciodată nu s-a discutat într-un moment atât de delicat, un moment în care Rusia s-a remilitarizat. Rusia de azi este altceva decât Rusia de acum 20 de ani şi ştim foarte bine dependenţa energetică a Germaniei de Rusia sau dependenţa comercială a Franţei de Rusia. Deci, nu putem să spunem că această armată franco-germană nu ar fi un proiect acceptat de regimul de la Moscova, chiar dacă de faţadă regimul de la Moscova o critică tocmai ca să le facă un bine; aşa ne-am învăţat în politica mondială actuală, cu foarte multe minciunele care la început sunt nevinovate, dar apoi în spate ascund adevăraţi monştri. Dar gestul nostru nu trebuia să fie plătit cu un altfel de gest, dacă aşa s-a întâmplat, dar aceasta este deocamdată o speculaţie. Un astfel de proiect, o astfel de postare, în mod paradoxal aduce avantaje tot Rusiei. Vreau să revin şi la regiunea autonomă maghiară de care am vorbit mai devreme, care a fost de inspiraţie stalinistă şi care şi-a atins scopul foarte multă vreme, pentru că România a fost ţinută în şah foarte multă vreme cu acea regiune autonomă maghiară, iar astăzi să mai existe un cincilea conflict îngheţat în zonă nu aduce avantaje decât celui care îl poate dezgheţa, care bineînţeles este Rusia, cu mâna de la Budapesta a partenerului strategic al dânşilor, premierul şi Guvernul Ungariei", a subliniat el.
"În concluzie, trebuie să discutăm aceste lucruri cu toţii, fiindcă un antiamericanism ne este fatal, dar aduce apă la moară unor formaţiuni politice excesive, care sunt formate multe din dezaxaţi sau oameni disperaţi, şi care pe fondul lipsei de informare a populaţiei româneşti şi a apetenţie pentru simboluri simple ar putea să prolifereze în acest moment, ceea ce nu ne dorim. Oricum, clasa politică este calamitată, dar dacă ne trezim în Parlament cu tot felul de disperaţi pe linia aceasta a naţionalismului excesiv, atunci nu ne e bine. E foarte bine să vorbească adevăraţii iubitori de România în acest moment, iubitori de România care sunt şi iubitori de euroatlantism şi admiratori ai SUA, însă cu o singură condiţie: domnul Klemm să revină la declaraţia dânsului şi, poate, să o explice, pentru că toleranţa românească este una proverbială. Sunt anumite subiecte unde ea nu mai funcţionează şi subiectul acesta, îngheţat de foarte mult timp, este cel al ciuntirii teritoriale. Aici, nu doar românii din Ardeal, ci şi românii Oltenia, din Muntenia, de peste tot, nu glumesc şi nu stau de vorbă", a conchis consultantul politic Cozmin Guşă.