"Este penibil pentru MRU că iese aşa dintr-o lungă carieră. În afară din funcţiile din Partidul Comunist Român, Mihai Răzvan Ungureanu a fost preferatul partidelor. I s-au tot dat funcţii, de la secretar de stat până la prim ministru sau şef de servicii. Îmi e greu să spun asta, însă, 15 ani de politică la vârf pentru MRU este egal cu zero realizări. Este un bilanţ cu care Mihai Răzvan Ungureanu nu are cum să se laude. Dacă iau în considerare şi crima naţională pe care a înfăptuit-o cu afacerea Gojdu, marea pierdere suferită de statul român în faţa statului maghiar, atunci MRU nu mai este egal cu zero, ci este egal cu un minus mare. Dacă la bilanţul său trist pentru un om cu şcoală, spun trist pentru că nu sunt mulţi oameni cu şcoală în politică, mai adăugăm şi afirmaţia lui Rareş Bogdan legată de jocul la dublu şi de siguranţa naţională, afirmaţie pe care şi eu o susţin, pe lângă ruşinea unui mandat prost mai avem şi ruşinea celor care l-au tolerat şi sprijinit în statul român", a explicat Cozmin Guşă.
"Prin motivarea sa medicală vrea să fie scutit de ruşine, pentru că aşa vrea să spună: "Sunt bolnav, scutiţi-mă de ruşinea să mă analizaţi şi să nu cumva să spuneţi că în ultimele luni de zile am încercat să defectez la vârf statul român". Când i s-a cerut demisia nu s-a solicitat acest lucru, aşa cum speculează unii dintre susţinătorii lui, pentru o potenţială candidatură în 2019. MRU a candidat de câteva ori şi a fost zero barat şi în candidatură. Nu avea nimeni de ce să i fie frică de o candidatură a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Era o informaţie îndreptată de către susţinătorii săi împotriva lui Klaus Iohannis pentru a zădărnici o ofensivă împotriva lui MRU care, după cum bine ştim, s-a ocupat la fel cu s-a ocupat şi Victor Ponta de cu totul alte lucruri", a detaliat Cozmin Guşă.
"Consecinţa clară este următoarea: practic în acest război surd, intern, la vârful structurilor, generat într-o mare măsură de încăpăţânarea lui Mihai Răzvan Ungureanu de a nu pleca de acolo, Klaus Iohannis a tăiat nodul gordian şi a adus pacea. Nu i-a fost uşor, dar este bine că acest episod s-a încheiat aşa. Din ce motiv a ales acum să demisioneze şi nu mai devreme se poate specula, dar dacă ne referim la activitatea lui ca şef al SIE, de notorietate, domnul MRU făcea jocuri, la fel ca Victor Ponta, se juca cu lopăţica în nisipul politicii interne şi nu avea alt deziderat decât cel al prăpăşirii personale", a mai spus consultantul politic.
"Nu poate să spună cineva că nu se implica politic...Ba da, se implica politic şi liderii politicii care i-au călcat pragul ştiu asta. Aşa ceva nu trebuia să facă, probabil Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi alţi pe care nu îi numesc sunt trişt accum, dar MRU nu poate să spună că nu a manipulat mass media sau că nu a încercat. Cei care ne ascultă se simt cu musca pe căciulă şi ştiu că aşa a fost", a competat Cozmin Guşă.
Legat de semnalul dur tras de Laura Codruţa Koveşi acum câteva luni privind lipsa de informaţie pe care MRU le furniza către DNA, Cozmin Guşă a explicat că "poate fi dosarul Black Cube, care a ajuns într-un anumit punct în ceea ce îl primeşte pe Mihai Răzvan Ungureanu, poate fi implicarea în scandalul Blair, Cuprumin, poate Petrom".
"Dacă acum facem acest bilanţ la care mai putem adăuga şi Republica Moldova şi jocul foarte prost pe care l-a făcut România sub coordornarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în acest sens, poate găsim răspunsul la această demisie de astăzi", a declarat acesta.
"Lucrurile pe care le-am spus de siguranţa naţională şi dacă s-ar fi discutat în CSAT mâine, probabil nu am fi aflat, acestea fiind discuţii secretizate. Ele sunt reale, pot să fiu conteazis, am argumente în plus dacă sunt contrazis. Trebuie să ne uităm şi cine este domnul Calimente şi ne putem da seama ce credibilitate are. Este departe de mine de a da indicaţii editoriale unora, dar într-o zi de manipulări este bine să gândim clar şi să ne uităm cât de rău a fost acolo cu MRU, care ştie mai multe limbi străine, iar limba maghiară poate să fie un avantaj dacă o foloseşti în avantajul statului tău nu pentru a negocia împotriva interesului naţional", a mai spus Cozmin Guşă.
Conform acestuia, probabil aceasta campanie electorală se va vectoriza într-un fel, după plecarea lui Mihai Răzvan Ungureanu. "Cei care se bazau pe bagajul de informaţii promise de MRU în lupta politică sunt astăzi puţin mai speriaţi", a precizat consultantul politic.
"MRU se bătea cu disperare ca să rămâne în fruntea SIE şi avea destui susţinători şi din această disperare, bineînţeles, că încerca să îşi creeze foarte mulţi aliaţi în politica actuală şi în politica care va urma din 2017. Klaus Iohannis făcând ordine capitalizează într-un moment necesar şi pentru dânsul, evident, dar mai ales pentru România pentru că faza asta cu MRU vine după cea cu Gabriel Oprea, care a acceptat să demisioneze doar după ce Iohannis a expus public această sugestie. Aşadar, este o dublă lovitură de consolidare pentru Klaus Iohannis", a încheiat Cozmin Guşă.