Întrebat dacă România știe să își joace șansa de a fi un pilon de stabilitate în zonă, Cozmin Gușă a precizat că România este o pseudodemocrație care este în declin instutuțional, mai ales în ultimele 6 luni.
”Eu m-am uitat la emsiune și văd că v-ați înfierbântat acolo, și ne tot înfierbântăm pe rând cu toții, când avem conștiința faptului că suntem greu de definit, suntem o pseudodemocrație, după cum vedem astăzi, într-un marcat declin instituțional, în ultimele 6 luni. Se supără oricine, fie că se supără unul ca Iliescu, care azi îsi dă seama, poate a conștientizat de mult, dar astăzi este marcat destinul fatal pentru România pe care din punct de vedere politic l-a exercitat. Nu aș trece prin Constantinescu, dar m-aș opri la Băsescu, care după 10 ani de mandat, nu prea are ce să apere. Revin la Taplin, pentru cunoscători, a fost o demonstrație a unui om care gândește mai românește decât mulți dintre cei care nu doar că au făcut școala în România, cum i s-a întâmplat lui, școală americană în România, dar fiu de diolomat american, dar au și trăit aici și au destule obligații pe care nu și le exercită. Cred că emsiunea de azi a lui Taplin, de la noi, poate ar putea sa fie un fel de reper despre cum ne raportăm la țara noastră, la democrație, la sistemul nostru de putere care e și foarte greu de interpretat. Dacă faci o comparație cu discursuri politicianiste ale celor din sistemul de putere și un discurs implicat al unui american apropiat de România, este adevărat, prin școală, familie, o să-ți dai seama că a venit un american să ne arate că este mai patriot decât noi”.
Cozmin Gușă a mai precizat că fostul președinte Băsescu este dus la Parchet pentru că a vorbit despre primarul Pandele, deși ar putea fi întrebat despre EADS sau Microsoft, în timp ce Mark Taplin a venit și a dat lecții de morală:
”În rest, noi ne certăm, ducem un fost președinte la Parchet ca a îndrăznit să vorbească despre penalul de Pandele, în condițiile în care am putea să-l punem să discute poate despre Microsoft, poate EADS, despre cum Germania e interesată ca scanadalul EADS să nu se dezvolte, având în vedere licitațiile din nordul Africii...Poate ne gândim că centrala de la Cernavodă n-ar trebui să funcționeze în condițiile in care avem o singură rachetă antiaeriană, iar ungurii, frații de cruce ai lui Putin prin Viktor Orban, tocmai ce au investit au investiti 300 de milioane de euro în sisteme anti-rachetă. Și aș putea să vorbesc despre cum un american de bună credință ca Taplin vine și ne trage o lecție de morală, noi certându-ne tot timpul, fiind preocupati de justiție, suntem preocupați de cine conduce”.
Cozmin Gușă: Dacă partidele așteaptă să fie reformate de procurori, suntem într-o situație gravisimă
Pe de altă parte, Gușă a ținut să precizeze că Ponta se atârnă de putere, chiar dacă sacrifică pe oricine sau șantajează, dar și un președinte care se gândește dacă trebuie să participe la jocurile intren de putere sau să rămână în limitele prevederilor constutuționale:
”Avem un prim-ministru care cu gheruțele de pisicuț se atârnă de putere, promițând orice i se cere, șantajând pe oricine, sacrificând, apropo de Darius Vâlcov, pe oricine. Și avem un președinte care se gândește încă daca să participe la jocul de putere intern, în baza mandatului dat de români sau să respecte strict linia constituțională și sa faca excursii în Europa, unde la modul simbolic e important că România să fie prezentă, spre exemplu în Ucraina, dar după, ucrainenii se vor întreba - ce mai e Romania azi, care e forța ei reală de influență? Noi azi suntem total dependenti de partenerul strategic SUA. Daca cineva își închipuie că România poate sa faca ceva de una singură, se inșală. Și până când nu vedem niște gesturi concrete de la nivelul partenerului strategic, în rest ramânem la remorca Germaniei, despre care tu te întrebai pe care axă joacă și cât de mare este conivența geopolitică între ea și Moscova, astfel încât să ne putem baza pe ea și să rămânem un partener strategic al SUA. Suntem într-o ceață totală. Această discuție despre geopolitică e total binevenită, numai că în condițiile în care nu va fi urmată de gesturi chiar și timide ale Executivului extern al Romaniei, discutăm degeaba. Și probabil că având atâta lipsă de preocupare față de soarta viitoare, o să rămânem și acum după niște mesaje ale americanilor la fel de perplecși ca atunci când a venit Bush în 2002 și a indicat o direcție pe care nu am urmat-o, pe care nu am implementat-o, și ne-am trezit după ani de zile nefiind în stare să negociem la est sau la vest, pentru că sarcina unei frontiere geopolitice este să aibă capabilitățile de negociere într-o parte sau alta, est, vest, poate și la nord. Aștia suntem. Vrem să facem ceva, în regulă. Nu ne acceptăm soarta, facem bătuta pe loc, în condițiile în care clasa politică este calimitată, în regulă”.