Sorana are doi copii. Pe fetiţă o pregăteşte de grădiniţă, iar pe băiat, de şcoală. Pentru asta are nevoie de hârtii de la medicul de familie, care să demonstreze că micuţii ei sunt apţi să intre în colectivitate. Asta deşi actuala legislaţie nu prevede acest lucru. Însă, chiar şi aşa, directorii de grădiniţe şi şcoli cer astfel de fişe.
Dacă noile modificări aflate în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii se concretizează, atunci Sorana va avea nevoie de cinci hârtii pentru fiecare copil.
Nici medicii de familie nu sunt încântaţi de modul în care vor fi examinaţi copiii. Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie i-a trimis ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, o scrisoare prin care îi aduce la cunoştinţă că propunerile nu sunt realizabile.
Adeverinţa medicală ar urma să cuprindă date privind suferinţe patologice. Ca de exemplu dacă copilul a avut sau are astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare sau dezvoltare, diabet zaharat, tulburări de vorbire, auz vedere sau altele. Pentru aceste date e nevoie de analize care vor fi plătite din buzunarul părinţilor.
De asemenea, copii ar urma să fie supuşi şi unui examen fizic, în care îi vor fi evaluate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială.
Proiectul este elaborat de Ministerul Sănătăţii în acord cu Ministerul Educaţiei.