Realitatea TV a intrat în posesia unor imagini tulburatoare, care demonstrează felul în care sunt batjocoriţi copiii cu dizabilităţi de către angajaţii Centrului. Aceştia sunt scoşi în curte, sunt legaţi cu funii şi lăsaţi în soare întreaga zi chiar de către cei care ar fi trebuit să-i îngrijească.
Centrul de plasament a fost inaugurat în 2014 şi se află în aceeaşi curte cu Direcţia pentru Protecţia Copilului a sectorului 6.
UPDATE: Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 6 s-a autosesizat şi a deschis dosar penal în cazul copilului legat. Cel mai probabil, susţin sursele Realitatea TV, angajatele, infirmierele, dar şi directorul acestui centru şi chiar primarul sectorului vor fi chemaţi în faţa procurorilor pentru explicaţii, cel mai probabil în cursul zilei de miercuri.
"Noi ne-am sesizat în urma imaginilor şi am trimis Corpul de control. Este acolo şi cineva de la Inspecţia socială, tocmai pentru a vedea cum se poate ajunge ca în zilele de azi să mai existe astfel de cazuri. Înţeleg că s-a declanşat o anchetă administrativă de către sectorul 6, de care ţine acest centru", a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, Gabriela Coman, preşedintele Direcţiei Generale Protecţia Copilului.
Întrebată ce riscă persoanele care se fac răspunzătoare de condiţiile în care au fost ţinuţi copiii, aceasta a replicat: "Asta depinde de ce vor stabili anchetele. Sunt anumite anchete în curs, şi a noastră, şi a Inspecţiei sociale, şi cea administrativă, şi depinde... Pentru rele tratamente se poate ajunge şi la dosar penal. Oricum, după părerea mea, în primul rând trebuie scoasă de lângă copii persoana care a făcut acest lucru. Asta este prima măsură care trebuie luată."
Printre copiii care se află în centrul de plasament sunt şi unii cu handicap grav - autism infantil, epilepsie criogenică, IQ sub 20, probleme mari de echilibru.
"Este o situaţie care este total inacceptabilă pentru noi. Un copil a fost legat pentru a se asigura că nu-şi face rău. Este o soluţie inacceptabilă, neprofesionistă şi care va avea consecinţe asupra persoanelor care au decis asta. (...) A fost o decizie luată de cei care îi supravegheau în acel moment", a declarat, la Realitatea TV, Nicolae Gorunescu, director executiv DGASPC Sector 6.
"Sunt disponibil să-mi dau demisia. Să analizăm, totuşi, ce s-a întâmplat", a mai spus acesta.
Într-o intervenţie ulterioară, Coman a declarat că îngrijitorii Centrului care se fac vinovaţi de comportamentul abuziv au fost propuşi spre sancţionare.
"Am solicitat angajatorului să ceară sesizarea organelor penale şi am cerut angajatorului să îndepărteze persoana imediat de copil şi de copii. Noi, la rândul nostru, am sesizat organele penale. (...) De asemenea, am solicitat angajatorului, adică Direcţiei de la 6, să ia măsuri disciplinare vizavi de personalul care îngrijea aceşti copii şi să sesizeze şi ei organele penale pentru că sunt angajatori. (...) Începând de acum, aceste persoane nu trebuie să mai lucreze cu copiii. Am cerut îndepărtarea de copii. În opinia mea, o astfel de persoană nu poate lucra în continuare cu copiii", a declarat Gabriela Coman.
Reacția DGASPC Sector 6: Un incident izolat
Astăzi, 14 iulie 2014, au fost difuzate imagini cu un copil aflat în plasament în cadrul căsuței de tip familial, deschisă anul trecut de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.
Încă de ieri, 13 iulie a fost demarată o anchetă internă pentru a stabili cadrul în care s-au produs aceste fapte reprobabile, urmând ca la finalul acesteia să se ia toate măsurile care se impun. In acest moment, persoanele implicate sunt suspendate din functie. Comisia de Disciplină va merge până la desfacerea contractului de muncă în privința personalului angajat care are în grijă copiii cu dizabilități din centru. In cursul zilei de maine vom comunica rezultatele finale ale anchetei.
Menționăm că acest incident este unul izolat, singular, până la acest moment nemaifiind înregistrate sesizări de această natură in centrele din Sectorul 6. Căsuța de tip familial din comunitate este destinată minorilor cu dizabilităţi, pentru ameliorarea situaţiei acestora. Această casă (a doua de acest fel) a fost necesară pentru a închide Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi „Sf. Andrei", ultimul centru de plasament de tip vechi din Sectorul 6.
Este regretabil ca DGASPC Sector 6 care este o institutie recunoscuta la nivel national si international pentru proiectele pe care le-a realizat in ceea ce priveste reintegrarea sociala a copiilor, dezvoltand pana in prezent numeroase servicii de recuperare psihosociala atat a copiilor cu dizabilitati, cat si a tuturor copiilor din sitemul de protectie, se confrunta cu o situatie de acest gen.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, conducerea institutiei, se disociaza de astfel de comportamente si va lua toate masurile ce se impun, inclusiv sesizarea celorlate organe competente in solutionarea cauzei.