UPDATE 13:09 Reprezentanţii grupului minorităţilor au iesit de la consultări. Varujan Pambuccian spune ca s-a discutat despre "un plan pentru societatea romanească". In ceea ce priveste noul premier, "Nu am discutat despre o persoana. Am discutat mult despre cum trebuie sa arate un Guvern."
UPDATE 12.30 La consultările de la Cotroceni mai sunt prezenţi reprzentanţii minorităţilor naţionale.
UPDATE: Gabriel Oprea a declarat, în urma consultărilor cu preşedintele, că UNPR va sprijini propunerea pe care Iohannis o va face pentru funcţia de premier. Referitor la Liviu Voinea, propunerea PSD pentru funcţia de premier, Oprea a afirmat că acesta este "un adevărat profesionist", dar că România are nevoie de un premier competent.
"Am fost informați de către PSD — propunerea de prim-ministru domnul Voinea, un om foarte serios, un adevărat profesionist, poate fi o formulă de prim-ministru. În schimb, UNPR consideră că, în actualul context de securitate, complicat, regional, european, național, președintele României trebuie să desemneze un prim-ministru competent. Vom sprijini propunerea pe care domnul președinte o va face, un prim-ministru competent, un guvern de miniștri competenți, tehnocrați", a spus Oprea.
UPDATE 10:57. Klaus Iohannis i-a primit pe reprezentanţii UDMR la consultări. UDMR a propus la final, un Guvern tehnocrat. ”Vrem un premier în genul lui Dacian Cioloș”.
"Se conturează un guvern tehnocrat (...) condus de un prim-ministru tehnocrat, care va avea libertatea de a-și alege Cabinetul și acele criterii de integritate sunt pe primul loc, pe baza cărora se va face nominalizarea primului-ministru și miniștrilor. Este un pas important, trebuie să avem un Guvern cât mai repede. (...) Noi vom asuma și responsabilitatea politică de a susține un Guvern tehnocrat când vom vedea ce conține programul noului Guvern. (...) Săptămâna trecută, am spus un lucru care cred că este valabil în continuare, am spus gen Dacian Cioloș, Bogdan Olteanu și, din acest punct de vedere, cred că am răspuns la toate întrebările posibile. Nu am făcut o nominalizare, pentru că este atributul președintelui. Profilul pe care noi l-am conturat cred că este un profil important", a spus Kelemen Hunor, după consultările de la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.
El a arătat că este nevoie de un Guvern care să aibă sprijin politic. De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că UDMR ar fi dorit alegeri anticipate, însă acestea nu pot fi organizate.
"Un Guvern fără sprijin parlamentar nu va avea posibilitatea de a impune niște politici publice cel puțin pentru câteva domenii, doar să gestioneze treburile țării. Nu este de dorit, un an de zile este o perioadă lungă și de aceea vom aștepta nominalizarea primului-ministru, o discuție să vedem ce va asuma, cu ce obiectiv și cu ce program politic va veni pentru un an de zile", a afirmat liderul UDMR.
Consultările vor începe marți de la ora 11,00 cu reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și vor continua cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) de la ora 11,30, Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) de la ora 12,00 și grupul parlamentar al minorităților naționale de la ora 12,30.
Luni, șeful statului a avut consultări cu PSD și PNL.
PSD a propus varianta ca Liviu Voinea să fie desemnat premier și un guvern politic. Președintele social-democraților și-a exprimat speranța că propunerea viceguvernatorului BNR pentru funcția de prim-ministru va fi susținută de colegii din coaliția de guvernare.
În schimb, PNL a precizat că este de acord cu varianta unui guvern și a unui premier tehnocrat, așa cum a propus președintele Klaus Iohannis.
Liberalii au renunțat la ideea organizării de alegeri anticipate în contextul în care majoritatea partidelor parlamentare nu au fost de acord.