Medicii de la Spitalul de Arşi au explicat presei faptul că până acum trei pacienţi au decedat din cauza infecţiilor intraspitaliceşti, dar că gradul de infecţii intraspitaliceşti este "acceptabil".
Reprezentantul Spitalului de Arşi: "Mi-este să vă spun detalii, vă pot spune doar ce s-a întâmplat la Spitalul de Arşi: am avut 27 de bolnavi în spital şi au decedat 6, iar cei care au decedat sigur din cauza infecţiilor sunt trei bolnavi.
Sunt supoziţii făcute de presă. Au decedat pacienţi şi în străinătate.
Pacienţii care au plecat în străinătate au plecat cu culturi sterile. Culturi luate la patru zile arătau un grad de contminare. Nu ştiu de ce au decedat bolnavii din străinătate, nu cunosc. E un grad de infecţii spitaliceşti în limite acceptabile, să spun aşa".
Medicii au răspuns întrebărilor presei şi despre acuzaţiile făcute de unele dintre familiile pacienţilor.
"În cazul acuzaţiilor, nu au fost făcute de familie, ci de fosta soţie a domnului Ciobanu. Pacientul era contaminat bacterian, la fel ca alţi pacienţi, după arsură se pot contamina pentru că nu mai există piele proprie, deci nicio barieră pentru bacterii. Era vorba şi de arsuri severe ale căilor respiratorii. Şi chiar dacă se fac aspiraţii bronşice, nu e la ca la un pacient care respiră singur. Nu e nimic adevărat despre cazul Ciobanu.
Nu ştiu declaraţiile făcute (n.r. de un medic pentru Cătălin Tolontan) întotdeauna într-o secţie de Terapie Intensivă a marelui ars există infecţii. A doua mare etapă a pacientului mare ars este cea infecţioasă.
Dacă în România exista un centru de arşi ca în străinătate, în care fiecare pacient era cu propriul salon, cu propria asistentă, poate că rata infecţiilor era mai mică. Dar nu se ştie. Şi în străinătate au infecţii, şi cei din Franţa, şi cei de la Berlin. Există un risc mai mic dacă condiţiile sunt mai bune.
Noi nu decidem cine este transferat şi unde.
Bolnavii au fost trataţi maximal, la condiţiile din România. Toţi bolnavii au avut acces la toate antibioticele şi la toate tratamentele, în condiţiile fiecărui spital".
Medicii de la Spitalul de Arşi au explicat şi că fostul ministru al Sănătăţii Bănicioiu cunoştea situaţia şi faptul că un centru performant ar fi micşorat pericolul infecţiilor intraspitaliceşti.
"I-am spus domnului ministru Bănicioiu de situaţia prezentă. Mi-a spus să trecem acest prag al tragediei şi că după aceea vom putea să construim un alt centru pentru arşi. "
Reprezentanţii Spitalului de Arşi au vrut să lămurească şi situaţia donaţiilor:
"Foarte multe persoane, firme, companii au făcut donaţii, unele de ajutor, dar nu neapărat pentru momentul respectiv. Nu se pune problema că nu aveam de niciunele şi că acele donaţii ne-au salvat".