Costi Rădoi, unul dintre supravieţuitorii incendiului petrecut în clubul Colectiv pe 30 octombrie 2016, a povestit experienţa dură prin care a trecut. Tânărul a criticat însă şi modul în care autorităţile au reacţionat după tragedia de anul trecut.
"Sunt ok. Chiar funcţionez. România nu funcţionează. Problema e în felul următor, că la noi totul merge pe nivel heirupist: adică ok, s-a întâmplat ceva, ce facem mai departe? Câştigăm capital de imagine. Păi nu e mai bine aşa? Exact asta s-a întâmplat. Au ieşit oamenii aceia în stradă efectiv în semn de solidaritate cu victimele, după care de a doua zi a devenit o chestiune politică. S-a politizat absolut totul. Eu chiar nu m-am dus acolo să distrug un guverne. Sunt un simplu tehnic într-o trupă de metal, un prieten de-ai mei îşi lansa albumul, Alex Pascu, basist la Goodbye to Gravity. Nu m-am dus acolo cu boală pe cineva, însă pur şi simplu, în momentul când ai o suferinţă, mai ales că nu am fost singur... Pavlos, care este şi acum internat, îmi e vecin, eu stau la etajul unu, el la etajul doi în acelaşi bloc... Prietena mea, iarăşi... A trebuit să merg în patru labe să o scot de acolo. După ce am găsit-o, ardea cineva peste ea... Am dat la o parte, am scos-o de acolo. Astea nu sunt chestii de pus în balanţă cu un joc de putere, dar se ajunge acolo. Pentru că se adună, se adună şi la un moment dat bubui pentru că nu îţi convine. De fapt, poate că nu ţi-a mai convenit de multă vreme, dar nu ai avut impulsul să le spui, motivaţia, poate ai fost mai fricos, cum sunt românii care nu deschid gura când ceva nu le convine. Cred că asta am fost toţi până la un moment dat: am fost nişte fricoşi ascunşi sub o piatră ca şopârlele", a spus Costi Rădoi.
"Iar heirupismul s-a văzut după aceea. E foarte simplu. A ars în Colectiv? Ok, închidem tot ce înseamnă bar cu orice soi de bulină. În loc să te apuci să reconstruieşti, mai ales că vorbim de clădiri unele patrimoniu, tu închizi, paralizezi economia, în loc să aduci bani la buget din impozite... Dacă aveam o firmă şi o conduceam aşa, nu rezista 3 luni pe piaţă. Eu nu înţeleg de ce oamenii aceştia rezistă, pentru că ei acolo nu sunt la putere. Ei sunt angajaţi ai mei şi ai tuturor. Noi i-am votat să facă o treabă. Eu, în firma în care lucrez, dacă nu îmi fac treaba, strâng totul în cutiuţă şi plec acasă. Vreau şi la ei acelaşi lucru", a adăugat el.
Pe de altă parte, Cezar Marin, şi el rănit în tragedia din Colectiv şi tratat iniţial la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, apoi la o clinică din Austria, a arătat că sistemul medical din ţara noastră are deficienţe majore.
"(În România, n. red) Nu sunt condiţii nici măcar apropiate ca cele din Germania sau alte ţări. Am avut trista oportunitate de a face diferenţa între spitalele din România şi Austria. Nu pot exista termene de comparaţie între cele două. Nu exagerez dacă spun că suntem în Evul Mediu faţă de ţările civilizate ale Europei. Nu doar că nu sunt condiţii, dar din păcate, sistemul medical nu pune medicul acolo unde îi este locul, să fie apreciat, să aibă un salariu decent încât să fie total implicat. Nu spun că nu au fost implicaţi în munca pe care o fac, dar coborând pe scara ierarhică, există lacune. Ce mi s-a părut frapant a fost să văd asistente sau infirmiere care schimbă bandaje sau pansamente fără să folosească mănuşi sterile sau instrumentar steril", a mărturisit el.
"Familiei, cât timp eu eram în spital li se comunica că sunt în regulă, că am depășit momentul critic, că nu mai are rost să plec din ţară. Între timp, un prieten foarte bun care este acum kinetoterapeut în Franța și care a lucrat ăn spitalul Bagdasar și care se interesa de starea în care mă aflu, vorbind cu medicii de acolo, lui i se spunea 'spune-i familiei să se pregătească...'. Ca atitudine și implicare a medicilor de aici nu am ce reproșa. Dar condițiile din spitale... acolo se schimbă situația. Ce nu îmi place și nu înțeleg de ce nu se recunoaște e problema cu bacteriile intraspitalicești. Adică de ce nu spun 'da, avem o problemă cu asta, hai să vedem cum putem să o rezolvăm'? Eu când am ajuns în Austria, aveam trei bacterii multirezistente, iar când am plecat de aici, pe foaia pe care mi-au dat-o de la Bagdasar era trecută o singură bacterie. Când am ajuns în Austria, există o analiză care determină gradul de infectare din sânge, unde limita normală e sub 5. Eu am ajuns cu 270. Încă puțin și făceam septicemie. Dacă mai rămâneam câteva zile în spitalul din România, aș fi murit. Când am ajuns acolo, mi-au scos toate grefele puse aici, pentru că erau infectate, şi a trebuit să pună altele, lucru care mi-a prelungit perioada de recuperare și spitalizare. Nu spun că e vina medicilor, ci a sistemului. Nu cred că e o laşitate a medicilor, ci un pumn pus în gura lor", a adăugat Cezar Marin.
Pe 30 octombrie, în clubul bucureștean Colectiv, unde trupa Goodbye to Gravity susținea concertul de lansare a noului album, a izbucnit un incendiu puternic. Bilanțul celor decedați se ridică la 64, dintre care 27 au murit în incendiu, 25 în spitalele din țară și 12 în străinătate. La o zi după producerea tragediei, în spitalele bucureștene erau internate 155 de persoane rănite în timpul incendiului.