''A fost doar o încălzire. Colegii sunt nervoşi atâta timp cât statul, care îţi cere să plăteşti, să fii corect, să faci tot ceea ce se poate ca să te încadrezi în lege, nu îşi respectă obligaţiile, nu şi plăteşte conform legii obligaţiile către fermieri. Având mii de animale în curţile noastre nu putem să stăm liniştiţi la gândul că trebuie să le dăm la abator, la gândul că trebui să închidem fermele. Nu plecăm fără să ştim că APIA are bani în conturi pentru a plăti fermierii'', a spus Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine. "I-aş da cadou zece vaci lui Berceanu, de la mine, să vadă şi el cum se ţin", a adăugat Caraş.
Unul dintre fermierii care au protestat în faţa Ministerului Finanţelor a fost amendat, după ce a încercat să lovească un jandarm. Potrivit Jandarmeriei Bucureşti, protestatarul riscă între 5 şi 100 de milioane de lei vechi amendă.
Aproximativ 400 de crescători de ovine şi caprine au pichetat, pe 28 octombrie, între orele 11:00 şi 14:00, sediul Ministerului Finanţelor, nemulţumiţi de neplata subvenţiei pe cap de animal în cuantum de 44 de lei, a anunţat Federaţia Agrostar.
Potrivit reprezentanţilor Federaţiei, neplata subvenţiei va duce la falimentarea acestui sector de activitate. Astfel, circa 6,5 milioane de capete de ovine şi caprine sunt în pericol de a fi sacrificate.
Preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan, declara, cu o săptămâna în urmă, că aproximativ 70-80% din ferme vor fi închise şi că oamenii vor fi trimişi în şomaj, din cauza neacordării subvenţiilor în sectorul zootehnic.
Potrivit ministrului interimar al Agriculturii, Radu Berceanu,
crescătorii de bovine nu vor mai primi alte subvenţii pe cap de animal
anul acesta, în afară de cei 200 lei aprobaţi recent de Guvern, iar
crescătorii de ovine şi caprine ar putea primi o primă tranşă abia la
începutul anului viitor.
Acesta a adăugat că, probabil, la
începutul lui 2010, crescătorii de ovine vor putea primi o tranşă în
procent asemănător cu cel primit de crescătorii de bovine.
Federaţia Agrostar, cea mai mare organizaţie sindicală din domeniul agricol, a fost înfiinţată 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, viticultură, horticultură, zootehnie etc).