"Suntem în contextul unei rivalități politice substanțiale. Și societatea în Republica Moldova e scindată (...) Suntem într-un joc de natură juridică. Există o tentativă de forțare a obținerii unui asemenea mandat. O forțare care a încercat să evite negocierile și cu celelalte partide", a spus Iulian Chifu.
"Nu ne implicăm formal în jocul politic de la Chișinău. Pe de altă parte, avem propria noastră opțiune, inclusiv în Strategia Națională de Apărare se menționează că România susține drumul pro-european al Republicii Moldova. România va sprijini un guvern pro-european care să fie și reformist. Scoatarea națiunii în stradă riscă să destabilizeze ordinea de la Chișinău. Din punctul de vedere al drumului pro-european, decizia președintelui Timofti ar putea fi interpretată ca un nou pas către perspectiva alegerilor anticipate, iar rezultatul ar putea fi dezastruos pentru toate partidele cu etichete pro-europene. Și aceasta e o constrângere pentru Parlament", a adăugat fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate.
Întrebat dacă este posibil ca următoarea propunere să fie o persoană apropiată oligarhului Vladimir Plahotniuc, Iulian Chifu a răspuns că este foarte probabil.
"Asumarea unei posturi publice deschise e de salutat comparativ cu o formulă de conducere netransparentă, în spatele ușilor închise. E natural pentru un om politic să își dorească să fie și prim-ministru și nu aici cred că era problema principală, ci în faptul că are încredere redusă în Republica Moldova și pentru că următoarele reforme extrem de grele în Republica Moldova vor antrena ele însele costuri. Deci e natural ca pornind la drum, noua persoană să aibă o încredere suficientă pentru a putea să promoveze aceste reforme (...) Chiar și statalitatea poate să fie pusă sub semnul întrebării", a explicat Iulian Chifu.