"Ceea ce spune acest comunicat de presă spune cât se poate de clar că pacienții la admisie păreau să fie colonizați cu un anumit tip de baterie, colonizați, atenție, și nu infectați. Este diferență între colonizare și infectare. Colonizarea înseamnă că există o populare cu un anumit tip de germene, care nu generează un proces infecțios. Se știe că suntem colonizați cam peste tot. Suntem colonizați la nivelul tractului respirator, suntem colonizați și la nivelul tubului digestiv și la nivelul chiar a tractului urinar. Dacă nu am fi colonizați nu am putea să creștem și să ne dezvoltăm pentru că aceste microorganisme care ne populează pe dinafară și pe interior produc o serie de elemente care sunt chiar elemente deosebit de importante, cum sunt vitaminele. Vorbim de colonizare = populare și nu vorbim de infecție.
Au zis: pe zi ce trece și se stă în spital există un risc minimum de a dezvolta o infecție nosocomială. Asta înseamnă că în orice spital din România, Franța, Germania există un risc ca un pacient să dezvolte o infecție intraspitalicească, iar aceasta poate fi dată de un germene propriu sau de un germene care s-a luat de la alt pacient și aceasta e adevărata infecție nosocomială de care se face vorbire.
Acest comunicat spune că persoanele respective nu sunt infectate, ci populate potențial cu anumiți germeni. Nu face referire la niciun germene de spital și spune că pentru fiecare zi care se pierde în spital există o șansă mică de a apărea chiar și o infecție nosocomială", a declarat Adrian Streinu Cercel.
Toți cei 8 răniți în Colectiv trimiși în Belgia, infectați cu bacterii intraspitalicești în România
Medicii din Spitalul Militar din Belgia susțin, într-un răspuns oficial acordat publicației România Liberă, că toți cei opt pacienți răniți în incendiul din Colectiv care au fost transferați în unitatea medicală de la Bruxelles au fost infectați cu bacterii intraspitalicești în România.
În urmă cu câteva zile, un medic de la Spitalul de Arși a explicat că problema bacteriilor intraspitalicești este una serioasă în România, sugerând că trei dintre pacienții din Colectiv internați în această unitate medicală și-au pierdut viața din cauza acestor infecții.
"La noi, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare. Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sunt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale se folosesc în exces antibiotice", a explicat medicul.