Eu consider că face parte din umanitatea fundamentală a ţării noastre să primească un refugiat cu simpatie, ca pe orice altă fiinţă umană", a declarat cancelarul pentru cotidianul popular Bild. Ar fi pregătită, totuşi, să primească acasă refugaţi, aşa cum fac numeroşi germani? "Chiar dacă îi respect mult pe cei care o fac, nu-mi pot imagina asta în prezent", a răspuns Merkel.
"Sondajele nu sunt unitatea mea de măsură", a adăugat ea, în contextul în care popularitatea sa şi a partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatori), a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, din cauza afluxului de refugiaţi în Germania, care provoacă tensiuni în cadrul familiei politice conservatoare a cancelarului.
În pofida acestei nemulţumiri tot mai mari, Angela Merkel rămâne pe poziţie şi a pornit o ofensivă în încercarea de a convinge o opinie publică cu tot mai multe îndoieli faţă de meritele acestei politici.
Ea respinge ideea de a închide frontierele, reclamată de formaţiunea-soră a CDU din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU), care o critică pe Merkel de mai multe săptămâni.
"Sarcina mea, în calitate de cancelar, nu este este să răspândesc îngrijorarea cât e ziua de lungă, ci să lucrez (...) la găsirea unor soluţii la probleme şi să calmez îngrijorările", a insistat ea, o critică indirectă adresată CSU.
Merkel consideră că are în continuare susţinerea partidului său. "Sunt ferm convinsă de acest lucru. Să existe membri CDU care să-şi facă griji, nu m-ar surprinde. Noi suntem un mare partid popular, în care există întotdeauna mai multe curente: liberale, creştin-democrate şi conservatoare", a subliniat ea.
Cancelarul a îndemnat Europa, încă o dată, la solidaritate şi a promis să accelereze construirea de locuinţe pentru ca migranţii să fie primiţi mai bine în Germania, o ţară care aşteaptă între 800.000 şi peste un milion de solicitanţi de azil anul acesta.
De asemenea, ea a anunţat că vrea să accelereze şi expluzările din Germania, în cazul migranţilor care nu au "nicio perspectivă să poată să rămână".