Preşedintele CCR Valer Dorneanu a precizat că avizul oferit de Curte a fost dat strict în privinţa îndeplinirii condiţiilor de depunere a unei iniţiative de revizuire, adică a numărului suficient de semnături, în condiţiile legii, precum şi în privinţa respectării limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetăţenilor, care nu pot fi suprimate, scrie News.ro.
Preşedintele CCR Valer Dorneanu a precizat că avizul oferit de Curte a fost dat strict în privinţa îndeplinirii condiţiilor de depunere a unei iniţiative de revizuire, adică a numărului suficient de semnături, în condiţiile legii, precum şi în privinţa respectării limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetăţenilor, care nu pot fi suprimate.
"Curtea nu s-a pronunţat asupra oportunităţii acestei modificări a Constituţiei, nu este atributul CCR să stabilească dacă va admite căsătoria între soţi, nici măcar să definească din nou noţiunea de familie, nici măcar să definească celelalte noţiuni care sunt aşteptate de către unii cu privire la parteneriate civile. CCR ar vrea să se pronunţe strict asupra constituţionalităţii propunerii de revizuire", a spus el, subliniind că, legal, CCR se pronunţă doar asupra respectării criteriilor enunţate la articolele 150 şi 152 din Constituţie.
Cea mai importantă verificare a fost asupra suprimării drepturilor fundamentale, nefiind cazul, a precizat Dorneanu.
"Dreptul la căsătorie, deocamdată în România, nu este consacrat constituţional sau prin altă lege ca un drept fundamental. Legislaţia europeană cu privire la aceasta recomandă o largheţe a statelor, le dă o marjă de suveranitate să se pronunţe dacă admit sau nu căsătoria între cupluri de acelaşi sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viaţă de familie, pentru că acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, decât relaţiile dintre viitorii soţi. Cuprinde relaţiile cu copii, cu rudele, defineşte care sunt obligaţiile acestora, legăturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut reţine că s-ar fi încălcat acest drept", a explicat Valer Dorneanu.
Şeful CCR a precizat că, din aceste motive, iniţiativa de revizuire a Constituţiei respectă Legea fundamentală şi îşi poate urma cursul.
După adoptarea acestui aviz, propunerea va fi transmisă celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi votare.
Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, aliniatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".
Fiind vorba despre o iniţiativă de revizuire a Constituţiei, Curtea Constituţională este chemată să ofere un aviz, obligatoriu pentru continuarea procedurilor. Pentru o iniţiativă cetăţenească de revizuire sunt necesare un minim de 500.000 de semnături.
În acest moment, căsătoria între persoane de acelaşi sex este interzisă expres doar prin Codul civil, articolul 277, care interzice şi recunoaşterea pe teritoriul României a căsătoriei între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării.