La sfârșitul lunii mai, cinci senatori, printre care și președintele Camerei Superioare, Călin Popescu-Tăriceanu, i-au solicitat, printr-o scrisoare, președintelui Klaus Iohannis să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, și pe Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, pentru "încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale" ale Marianei Rarinca.
Ulterior, CSM a sesizat acest aspect Inspecției judiciare, care a fost solicitată în plus să facă verificări privind activitatea și conduita procurorilor și judecătorilor implicați în soluționarea cauzei.
Mariana Rarinca a fost achitată în luna mai de judecătorii de la Curtea de Apel București, decizia fiind definitivă. Curtea de Apel a admis apelul femeii, după ce aceasta fusese condamnată, în decembrie 2014, de Tribunalul București la trei ani închisoare cu suspendare.
Rarinca a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzată că a șantajat-o pe Livia Stanciu, președinta Instanței supreme. În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în perioada august/ septembrie 2013 — 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenințat-o pe Livia Stanciu cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromițătoare pentru aceasta și pentru soțul acesteia.
Potrivit DNA, în schimbul nedivulgării către presă a acestor informații, presupus compromițătoare, Mariana Rarinca i-a pretins șefei ÎCCJ suma de 20.000 de euro.
"Amenințările cu divulgarea către presă a unor informații presupus compromițătoare la adresa persoanei vătămate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensație pentru 'datorii' plătite de inculpată în numele soțului persoanei vătămate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. În perioada aprilie 2014 — 3 iunie 2014, persoana vătămată a primit amenințări prin intermediul unei convorbiri telefonice și prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenințat-o pe persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post important de televiziune) a unor date compromițătoare despre persoana vătămată și familia acesteia", arăta DNA.
Procurorii mai susțineau că faptele pe care femeia intenționa să le divulge cu privire la Livia Stanciu și la membrii familiei acesteia sunt imaginare, întrucât nici șefa ÎCCJ, nici soțul ei nu au avut și nu au vreo datorie față de Mariana Rarinca.