Mai bine de 7 milioane de lei a alocat anul acesta Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic pentru finalizarea şi montarea unor opere de artă.
Montarea Monumentului “Aripi”, din în Piaţa Presei Libere, a adus bugetului municipalităţii o gaură de (scris pe ecran 2) 1,8 milioane lei, doar anul acesta. Opera din oţel inoxidabil, grea de 102 tone şi înaltă de 24 de metri, a fost realizată în memoria celor care s-au jertfit împotriva comunismului şi se vrea a fi un însemn naţional.
Nu sunt însă singurele sume care s-au dat pentru acest monument. În 2015 s-au alocat alte 3,2 milioane de lei pentru aceeaşi lucrare. Dacă adăugăm şi sumele cheltuite în anii precedenţi, observăm că din cauza acestui monument, bugetul bucureştenilor este mai sărac cu circa 13 milioane de lei, adică aproape 3 milioane... de euro.
Tot anul acesta, aproape 2,2 milioane lei se cheltuiesc pe statuia din bronz dedicata printului Rainier al III-lea de Monaco. Opera se află încă în lucru însă municipalitatea ne promite că va fi montată va în viitorul apropiat, în faţa Circului Globus. Anul trecut, pentru aceeaşi operă de artă s-au mai plătit 2.740.000 de lei.Contractul pentru această construcţie a fost atribuit la finalul anului 2011 prin negociere, pe criteriul "pretul cel mai scazut". A scăzut, odată cu această investiţie şi bugetul Capitalei, cu câteva milioane bune.
O jumătate de milion de lei se duc şi anul acesta pentru decorarea Pasajului Latin. Asta după ce, anul trecut, circa 1,6 milioane de lei s-au alocat pentru turnarea in bronz a basoreliefurilor existente acolo. Acestea au costat, în anul 2012, 1,86 de milioane de lei şi ilustrau scene de pe columna lui Traian, harta Imperiului Roman în timpul împăratului Traian, harta Daciei în timpul împăratului Traian şi harta Bucureştiului în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu. Toate aceste opere vor fi acum înlocuite. În pasajul întunecos găsim acum doar efigiile care reprezintă portretele împăratului Traian şi a regelui Decebal, care au costat şi ele 700 de mii de lei şi câţiva cerşetori.
Alte sume importante s-au alocat pentru alte câteva monumente. 1,5 milioane lei pentru realizarea monumentului din bronz Regenesis, pentru bustul Hortensiei Papadat Bengescu se plăteşte 360 de mii de lei, monumentul domnitorului Avram Iancu costă cam aceeaşi sumă, iar altorelieful lui Corneliu Coposu, 160 de mii de lei.
Anul trecut, interesul Municipalităţii pentru artă a fost şi mai mare. S-au cheltuit aproape 9 milioane de lei pentru alte câteva opere, printre care se numără monumentul de for public Nicolae Cajal, Statuia lui Emil Cioran, bustul lui Mircea Eliade şi monumentul de bronz "Lacatele Dragostei".