Fructe specifice toamnei, gutuile au o aromă inconfundabilă, dar şi un conţinut valoros de vitamine şi minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Ele mai conţin zaharuri, tanin, pectine şi enzime.
Gutuia este un fruct ideal pentru copii în perioada de creştere, dar şi pentru persoanele în vârstă, datorită proprietăţilor tonice şi revitalizante. Gutuile sunt foarte potrivite în curele de slăbire, deoarece conţin doar 44 de calorii/100 de grame.
Gutuile au proprietăţi astringente foarte bune, de aceea sunt utilizate cu succes în caz de indigestii, diaree, greaţă, vărsături şi probleme hepatice. În acest scop, se pot utiliza gutuile ca atare, sub formă de compot sau sirop de gutui.
Cura de gutui este eficientă în pentru a preveni sau trata gastroenteritele, tulburările digestive manifestate prin inflamaţii ale mucoaselor (sindromul colonului iritabil, boala Crohn), potrivit Adevărul.
Beneficiile consumului de gutui: calmează virozele respiratorii În medicina naturistă, gutuile sunt utilizate pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice şi expectorante.
De aceea, gutuile ajută la calmarea durerilor în gât, la tratarea bronşitelor, traheitelor, pneumoniilor. Ele pot fi folosite şi ca remediu adjuvant în caz de tuberculoză.
Gutuile se remarcă şi datorită excelentelor proprietăţi emoliente şi cicatrizante. Astfel, pentru a grăbi vindecarea rănilor, crăpăturilor, iritaţiilor se pot aplica pe zonele respective comprese îmbibate cu suc de gutui sau chiar feliuţe subţiri de gutuie.