"Asistăm la abuzuri care pot să fie justificate de condiţiile materiale şi avem abuzurile care nu au nicio justificare. Trebuie să începem teoria paşilor mărunţi, să facem ceea ce e posibil, fără să antrenăm cheltuieli. Spre exemplu, o permisie nu necesită nicio cheltuială, decât bună-voinţă. Avem în planul de măsuri inclusiv reintegrarea. Prima măsură de reintegrare este să îi permiţi legătura cu familia. Aceste permisii. Dacă nu ai o permisie reglementată foarte clar, laşi loc corupţiei. Vor avea acces la permisie cei care plătesc pentru permisie", a spus avocata Maria Vasii.
"Se poate da o amnistie specială, pentru anumite infracţiuni"
"Am citit şi eu planul despre care a vorbit doamna ministru. Este un pas să respecte drepturile omului. Despre asta discutăm. Doamna ministru şi cei care muncesc la acest plan plănuiesc să respecte drepturile omului. Lucrurile astea trebuiau să se întâmple de la bun început. Am auzit de la doamna ministru spunând că amnitia şi graţierea nu au funcţionat în Grecia. Dar, în România, din 2002, de la Guvernul Năstase şi până azi, nu s-a mai dat o lege a amnsitiei, nu s-a mai dat o graţiere. Absolut nimiC! EU nu am venit să promovez o amnistie generală. Se poate da o amnistie specială, pentru anumite infracţiuni. Amnistia se poate da printr-o lege organică. Este adevărat, şi nu intră în competenţa ministrului Justiţiei. Dar ar putea să propună. Dumneaei are pârghiile necesare să ducă o astfel de lege în Parlament. O amnistie specială, infracţiunile săvârşite prin violenţă să fie excluse, pentru că sunt cele mai grave. Infracţiunile de corupţie de asemenea. UE are o problemă cu corupţii din România. OK, să stea acolo. Dar sunt multe alte infracţiuni care ar putea fi amnistiate", a spu avocatul Ioan Georgescu.
"Sistemul penitenciar în România e unghiul mort al societăţii"
"Eu sunt un pic şocat. Am asistat la o intervenţie telefonică pe care o aprob şi o aplaud. Mi se pare mare lucru ca un ministru, duminică, la 9 seara, să sune şi să ia poziţie. Dacă tot facem apel la istorie, liberalii au avut o politică a paşilor mărunţi care spunea că trebuie să începi să schimbi acolo unde poţi să schimbi acum. Şi, din pas în pas, ajungi la rezultatul dorit. Avem un ministru care ne spune că e nevoit să convieţuiască cu o autoritate care e în subordinea sa. Mie mi se pare că acesta este unghiul mort. Sistemul penitenciar în România e unghiul mort al societăţii. Când ajungi acolo, toată lumea preferă să nu se mai uite pentru că e un factor de stres", a declarat avocatul Paul Petrescu.
"În penitenciarele din România nu sunt medici"
"Există o statistică ce arată că 113 persoane au murit în penitenciarele din România, anul trecut. Să-i explicăm doamnei ministru de ce mor aceste persoane. Am în faţa mea un material, o adresă ANP, către Colegiul Medicilor, unde avem 3 pagini cu câţi medici trebuiesc în penitenciarele din România. În penitenciarele din România nu sunt medici. Vă daţi seama că nu trebuie să ne mirăm că unui om i s-au scos 9 măsele. Nu a avut cine să îl trateze. Este un motiv ca să îl demită pe cel care administrează penitenciarele. O altă problemă: se menţin în fruntea penitenciarelor oameni cu împuternicire", a spus avocatul Giorgiu Coman.