AVION PRĂBUŞIT "Este lucrul cel mai înfiorător acest reflex primar care se naşte în mintea şi sufletul autorităţilor române în momentul acesta.
Noi n-avem nicio vină, noi ne-am făcut datoria. E o problemă morală. Dacă mor nişte oameni cu zile pentru că tu nu ai putut să-i localizezi, în loc să-şi pună întrebarea, omeneşte vorbind, "Unde am greşit noi? Ce trebuia să funcţioneze şi n-a funcţionat". Asta trebuia să fie întrebarea.
N-am văzut la nimeni această întrebare în ţara noastră. Toţi au acest reflex: să nu cumva să fiu eu scos vinovat. În ce priveşte STS, are o caracteristică specială, este serviciu secret şi cel mai mare secret este că în cea mai mare parte a timpului nu face nimic. Nu găseşti nişte oameni în pădure! "Hai măi, STS, NIŞTE CYBORGI electronici, salvaţi-i pe oamenii ăia!", niciunul dintre ei nu are nicio mustrare de conştiinţă.
Asta a fost capacitatea de reacţie a autorităţilor române. Acest spectacol al neputinţei nu poate să nu te ducă cu gândul la ce s-ar întâmpla cu ţara asta dacă ar fi supusă unui atentat terorist de mari dimensiuni. Atât au putut să facă şi s-au justificat în felul în care se justifică de ore întregi", a declarat Cristian Tudor Popescu la REALITATEA TV.
Cât despre o posibilă demisie după PRĂBUŞIREA AVIONULUI, Cristian Tudor Popescu a declarat la REALITATEA TV că dacă se găseşte rapid "cineva care nu are suficiente proptele la partid, atunci acela va fi aruncat".
"Este spectacolul a ceea ce s-a creat în aparatul de execuţie din România, unde lucrurile sunt mult mai grave", a mai spus Cristian Tudor Popescu la REALITATEA TV.
Un avion medical s-a prăbuşit. PILOTUL ADRIAN IOVAN A MURIT: "A rămas încarcerat în avion" UPDATE
AVION PRĂBUŞIT ÎN JUDEŢUL CLUJ: RĂSPUNSUL STS
1. La ce oră aţi aflat locaţia exactă a persoanelor rănite şi epavei avionului şi cui aţi comunicat această informaţie?
La ora 16,16. Informaţia a fost comunicată tuturor dispeceratelor serviciilor de urgenţă.
2. Care a fost arealul de căutare în momentul aflării locaţiei exacte?
Vă rugăm să vă adresaţi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă care a coordonat acţiunile de căutare.
3. Reprezentanţii ISU susţin că arealul de căutare a fost, până în jurul orelor 20.00, de 10 kilometri pătraţi. Confirmaţi informaţia?
Nu cunoaştem. Vă rugam să vă adresaţi ISU.
4. Câte încercări de localizare au fost? Aţi avut şi încercări eşuate? Din ce motive?
Localizarea locului evenimentului s-a făcut odată cu primirea fiecărui apel la 112. Nu au fost încercări de localizare eşuate. Au fost 7 apeluri la 112 primite de pe două numere de telefon diferite, de la doi operatori diferiţi, în urma cărora s-au primit aceleaşi informaţii. Acestea au fost transmise în cel mult un minut la dispeceratele serviciilor de urgenţă.
5. În cît timp de la înregistrarea apelului la 112 a intervenit STS? A fost nevoie de o solicitare sau intervenţia se face automat?
Informatiile au fost transmise in cel mult un minut de la primirea primului apel la 112 catre dispeceratele serviciilor de urgenta. Interventia se face automat.
6. Cum se procedează pentru localizarea victimelor şi ce dispozitive aţi folosit?
Nu se localizeaza victime ci aparatele telefonice de pe care se suna. Nu se folosesc dispozitive ci aplicatii informatice care pozitioneaza pe harta informatiile de localizare primite de la operatorul de comunicatii.
7. Ce dificultăţi aţi întâmpinat în localizarea victimelor?
Nu am întâmpinat dificultăţi în primirea datelor. Nu am reuşit să obţinem date mai bune de localizare chiar apelând şi la alte instituţii ale statului.
8. Vă reproşaţi ceva în modul de intervenţie şi de comunicare?
Intervenţia s-a făcut conform procedurilor legale. Decizia de a nu comunica mai mult s-a datorat evenimentelor în desfăşurare, iar cei care trebuiau să comunice erau coordonatorii operaţiunilor de căutare.