Majorarea investiţiilor în infrastructură, precum autostrăzi şi poduri, 'este una din puţinele pârghii care au rămas disponibile pentru a sprijini creşterea' în economiile avansate, ţinând cont că au fost deja adoptate politici monetare relaxate, precizează Fondum Monetar Internaţional.
Guvernul României a spus STOP investiţiilor în an electoral. A doua rectificare a bugetului, aprobată marţi, taie masiv de la proiectele finanţate din fonduri UE, inclusiv de la autostrăzi. Astfel, proiectele cu finanţare din fonduri europene sunt diminuate cu 3,9 miliarde lei, iar bugetul CNADR este mai mic cu 971 milioane lei.
'În toate economiile majorarea investiţiilor va ajuta la avansul economiei pe termen mediu', se arată într-un document al FMI care va fi inclus în viitorul raport 'Perspectivele economiei mondiale' (World Economic Outlook) care va fi publicat în 7 octombrie.
În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2014 şi 2015, pe fondul tensiunilor geopolitice din Ucraina şi al dificultăţilor cu care se confruntă anumite state emergente. După un avans de 3% în 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,6% în 2014 şi cu 3,9% în 2015, ceea ce reprezintă un recul de 0,1 puncte în ambele cazuri comparativ cu precedentele estimări publicate în luna ianuarie a acestui an.
'Există încă o încetinire substanţială a economiei' în multe state avansate iar inflaţia rămâne prea scăzută în zona euro, în timp ce pe pieţele emergente creşterea a ajuns sub nivelul înregistrat înaintea crizei financiare, apreciază FMI.
Rezultatele dezamăgitoare au sporit perspectiva ca cererea pe plan global 'să rămână slabă mult timp', se arată în raportul FMI. Avansul economic din multe ţări emergente şi în curs de dezvoltare ar putea fi limitat dacă nu va spori eficienţa investiţiilor în infrastructură şi nu vor fi alese proiecte viabile, avertizează organizaţia.
Raportul FMI întăreşte declaraţiile preşedintelui Băncii Central Europene, Mario Draghi, care a solicitat guvernelor să utilizeze politicile fiscale pentru stimularea creşterii în zona euro. Subliniind că investiţiile în zona euro au crescut foarte puţin comparativ cu nivelul din 2008, în timp ce în SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, şeful BCE a afirmat recent: 'o creştere decisivă a investiţiilor este esenţială pentru a aduce inflaţia aproape de nivelul pe care îl dorim, pentru a stimula economia şi a reduce şomajul'.
În vederea relansării investiţiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor să îndrepte cadrul de reglementare prin eliminarea birocraţiei. Un alt mijloc pentru a încuraja investiţiile este diversificarea surselor de finanţare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a adăugat oficialul BCE.