Emanuel Focșan este redactor la Realitatea.net si editor la Realitateafinaciara.net. Cu o experiență de 25 de ani în domeniu, a lucrat în radio, presă scrisă și televiziune. Are o afinitate pentru domeniile socio-economic și analize. Are studii economice, în domeniul istoriei și jurnalismului.

Articolele autorului Emanuel Focșan:

Statuie a lui Lenin (Belarus)
Fantoma URSS-ului prin Moldova. De ce unii moldoveni ignoră ororile trecutului și susțin Rusia
În ciuda sutelor de mii de oameni morți în timpul deportărilor și al foametei planificate de Stalin, în Republica Moldova nostalgia sovietică trăiește bine-mersi. O parte însemnată a societății mature continuă să livreze tineretului varianta romanțată a vieții în URSS. 4 moldoveni din 10 consideră nu numai că destărmarea fostei Uniuni a fost o greșeală, dar își și doresc refacerea ei. Mulți nu o fac din convingere proprie, ci ca urmare a expunerii la un flux de dezinformare, destabilizare și manipulare, în spatele căruia s-ar afla serviciile lui Vladimir Putin, care au adaptat strategiile sovietice pentru vremurile noastre.
Lansator de rachete rusesc/ Foto: Profi Media
Ucraina are nevoie urgentă de arme și muniție - ANALIZĂ militară
Conflictul din Ucraina a intrat într-o nouă fază intensă, care seamănă din ce în ce mai mult cu un război de uzură la scară largă, cu efecte devastatoare asupra ambelor armate implicate. Rezistența hotărâtă a Kiev-ului a stopat avansul rusesc, dar n-a reușit să împiedice Rusia să câștige teren pas cu pas, în est și sud, arată o analiză a portalului american de analize și strategie militară 19fortyfive.com (1945).
Vladimir Putin la Forumul economic de la Sankt Petersburg
Discursul de vineri al lui Putin: cât ADEVĂR este în spusele liderului rus (analiză fact-checking) )
Vineri, în discursul susținut la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, președintele Vladimir Putin le-a transmis rușilor că situația țării este mult mai bună decât și-ar dori Occidentul. Portalul de investigații AGENȚIA a analizat mesajele cheie ale liderului de la Kremlin, în sistem de verificare a datelor (fact-checking), iar concluziile contrazic în mare parte spusele lui Putin. În câteva dintre argumentațiile sale, liderul rus a contrazis chiar declarații și acțiuni oficiale, publice, ale Kremlinului.
Vladimir Putin vs Iosif Stalin
Director AEROFLOT, arestat la Moscova. Putin a reînviat epurările lui Stalin
Procurorii ruși au anunțat arestarea unui director al companiei aeriene de stat Aeroflot. Acesta a fost deja acuzat de fraudă la scară deosebit de mare. În luna mai, un alt fost director al companiei a fost arestat, sub aceleași acuzații. De la declanșarea campaniei din Ucraina, instituțiile de forță ale lui Vladimir Putin au pus sub acuzare și au arestat numeroși oficiali militari și directori din companii de stat. Acțiunile amintesc de epurările din perioada lui Iosif Stalin, al căror scop era de a masca probleme structurale ale sistemului.
Șeful diplomației americane: În Ucraina este criză umanitar, Putin este vinovat de declanșarea ei
Șeful diplomației americane: În Ucraina este criză umanitar, Putin este vinovat de declanșarea ei
Ceea ce contează cu adevărat în conflictul din Ucraina sunt viețile oamenilor, distruse sau irosite inutil, a afirmat vineri, la Burxelles, secretarul de stat secretarul de stat american Anthony Blinken. Oficialul amercian a subliniat încă odată că liderul de la Mosocva a depășit principii esențaile pentru menținetea păcii, iar din cauza unei "clici corupte" suferă și zeci de milioane de ruși.
Marcel Ciolacu (PSD) și Florin Cîțu (PNL)
PNL și PSD, blocate la majorarea veniturilor. Cu cât ar putea crește pensiile, salariile și alocațiile
Negocierile pe programul de guvernare sunt în impas. PSD și PNL tot nu găsesc consens pe anumite teme. Azi ar trebui să fie luate decizii cruciale pentru economia țării, iar românii să afle dacă vor fi majorate pensiile, salariile sau alocațiile. Câți bani ar urma să primească oamenii în plus, rămâne însă o nebuloasă. Partidele nu cad de acord pe procentele de creștere. Pensiile ar putea fi majorate cu un procentaj cuprins între 8% și cel mult 10% la sută, potrivit liberalilor.
Vladimir Putin si Igor Dodon
Igor Dodon, la aniversarea "eliberării" Chișinăului: Veşnică glorie soldatului sovietic, care a scos România din război
Mesaj controversat al fostul președinte moldovean și actual lider al Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la intrarea Armatei Roșii în Chișinău. Vorbind despre "eliberarea de invadatorii fasciști", Dodon face o singură referire, negativă, la adresa României, pentru a încheia mesajul cu urarea "Veşnică glorie soldatului sovietic învingător!". Mai mult, Dodon minimizează rolul evenimentelor care au avut loc pe 23 August la București, sugerând că intervenția Armatei Roșii "a scos România din război".
Elena Udrea (foto: FB)
Elena Udrea, legături cu un megaproiect imobiliar la Cluj-Napoca, unde e primar Emil Boc
Elena Udrea s-ar afla în spatele unui uriaș proiect imobiliar în Cluj! Fosta șefă de la Turism ar fi direct legată de construirea unui ansamblu cu zece mii de apartamente. Iubitul lui Udrea, Adrian Alexandrov, ar controla firma care deține site-ul unde se vinde proiectul. În poveste apar și socrii finului Elenei Udrea. Foarte important, Realitatea PLUS a încercat să obțină reacții din partea Elenei Udrea și a primarului din Cluj, Emil Boc, însă cei doi nu au răspuns până acum. 
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății
Vlad Voiculescu: Sunt diferențe și de ordinul sutelor de decese în datele raportate de spitale. La Colentina sunt 500 de morți în plus
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, susține în continuare că există diferențe chiar și de ordinul sutelor, între datele privind decesele provocate de COVID-19, în funcție de platforma în care sunt centralizate. Voiculescu a dat și un exemplu: la Spitalul Colentina, numărul deceselor din platforma dedicată este cu peste 500 mai mare decât cel din platforma generală de raportare. Mai mult, fostul ministru crede că situația este valabilă pentru "majoritatea covârșitoare a spitalelor". 
Florin Cîțu și Ludovic Orban
VIDEO Cițu: Miniștrii, evaluați pentru ceea ce fac, nu ceea ce spun. Orban: Un ministru care atacă premierul pleacă acasă
Premierul Florin Cîțu și președintele PNL Ludovic Orban rămân fermi pe poziție: solicitarea USR Plus de a fi înlocuit șeful guvernului nu poate fi luată în seamă, iar partenerii de guvernare ar trebui să vină cu solicitări rezonabile și constructive. Pe de altă parte, însă, liderul PNL a avertizat din nou, referindu-se la atacul ministrului USR Cătălin Drulă la adresa premierului Cîțu, că cei care procedează astfel ar trebui să plece din Executiv.
Vlad Voiculescu, Monica Althamer, Andreea Moldovan
Scandalul "grupului de lucru": Ministerul Sănătății îi cere lui Vlad Voiculescu să nu mai răspândească informații false în spațiul public
Scandalul "grupului de lucru" pe care fostul secretar de stat Andreea Moldovan susține că l-a înființat în Ministerul Sănătății se amplifică. După ce Exeutuvul a anunțat, luni dimineață, că documentul apărut în spațiul public este prezentat într-un context fals, el nefiind trimis premierului Florin Cițu, Ministerul Sănătății îi cere fostului ministru Vlad Voiculescu "să înceteze diseminarea informațiilor false în spațiul public și emiterea unor ipoteze lipsite de fundament."
Noile reglementări privind carantinarea, retrase
Florin Cîțu a ABROGAT ordinul care modifica indicatorii carantinării localităților, din cauza căruia a fost schimbat Voiculescu - DECIZIA, publicată în Monitorul Oficial
Florin Cîțu a semnat, în calitate de ministru interimar al Sănătății, abrogarea ordinului prin care au fost impuse noi criterii de stabilire a carantinării localităților. Decizia a fost publicată, miercuri seară, în Monitorul Oficial. Documentul retras este cel din cauza căruia a fost revocat ministrul Vlad Voiculescu, dar și secretarul de stat Andreea Moldovan, cea care l-a semnat.