"Capitala e cel mai important obiectiv al alegerilor locale de anul viitor, fiind și cea mai mare localitate a țării, care are 10 la sută din votanții României. E și un simbol al alegerilor locale. Noi am intrat în procedura de pregătire a alegerilor de anul viitor. Tocmai facem un studiu în Capitală ca să vedem ce își dorește fiecare cetățean al Capitalei pe sectoare. Facem un profil al candidatului împreună cu cetățenii României. Vrem să vedem ce vor oamenii și să venim cu o ofertă atractivă. La Sectorul 1 avem probleme. Va trebui să luăm în calcul un nou candidat. Nu am vrut să îl stabilim de acum, pentru că vrem să îl stabilim în conformitate cu dorințele bucureștenilor. De aceea facem acest studiu amplu pe sectoare, pe cartiere", a declarat Teodor Atanasiu.
Mai departe, Atanasiu a prezentat care sunt țintele PNL la alegerile locale și care sunt principalii candidați la o serie de primării.
"Din păcate, la Brașov, o să trebuiască să o luăm de la zero în desemnarea candidaților și la Cluj va trebui să considerăm un candidat pentru funcția de primar. Eu cred că Emil Boc nu mai candidează sau sper că se va ține de cuvânt și nu va mai candida. Timișoara, cu domnul Robu primar în funcție, care a dat satisfacție și foarte probabil să fie din nou candidatul nostru. Craiova, un oraș în care va fi destul de greu pentru că primărița în funcție stă bine la audiența publică. Va trebui să găsim și noi un om puternic care să fie peste Olguța Vasilescu. Alba Iulia - dacă Mircea Hava va dori să candideze, nu cred să aibă vreo problemă să fie ales. O singură dată a luat sub 50 la sută.
Mureș, o să vedem. Acolo lucrurile se schimbă, cel puțin la Consiliul Județean, mult față de acum trei ani.
La Timișoara sper să câștigăm, la Oradea, la Arad, la Alba Iulia, la Mureș, la Brașov, la Satu Mare și la Baia Mare. În Ardeal sunt puține locuri în care să nu câștigăm. Constanța e cel mai important oraș din punct de vedere economic. E o miză foarte importantă pentru noi, după București. Vă spun că, în sud, e o bătălie pentru Ploiești, un oraș care reprezintă o miză foarte mare. Va juca un rol foarte important Ploieștiul în economia românească, în viitor", a afirmat Teodor Atanasiu.
Întrebat care este scorul propus la alegerile locale, prim-vicepreședintele PNL a spus:
"Noi ne-am propus așa: plecăm la luptă cu 2.000 de primari la PSD și 1.000 la PNL. Plecăm de la 2-1. Ne propunem să nu pierdem alegerile locale, ci să le câștigăm, adică cel putin 1.500 de primari să luăm. Dacă ne propunem să câștigăm aceste alegeri, ne propunem în primul rând să câștigăm Bucureștiul. Este un obiectiv foarte ambitios, într-un singur tur de scrutin. O porcărie de legislație pentru alegerile locale duce ca foarte mulți primari în funcție să nu aibă emoții. Avem o majoritate parlamentară care și-a dat o ordonanță de migrație, care să se aleagă cu încă 530 de primari de la noi și după au făcut acest cadou: 'hai să le batem în cuie mandatele ca sa câștigăm localele' și atunci nici nu au stat la discuții pentru două tururi de scrutin. Au votat clar o lege cu un singur tur de scrutin la alegerea primarului.
Ne-am propus să câștigăm Primăria Generală și cel puțin trei sectorare. Deocamdată se fac acele studii să vedem ce își dorește electoratul și ce probleme sunt pe fiecare cartier. Știu că fiecare are câte trei candidați de primari prin buzunare pregătiți, dar până nu facem studiul de piață și sondajul de opinie, nu are rost să se certe între ei al cui e mai bun. După ce ne vor da specialiștii datele, vom discuta", a explicat Teodor Atanasiu.
În acest context, Atanasiu a explicat că bătălia pentru București este foarte dificilă, în contextul în care actualul primar, Sorin Oprescu, se menține sus în sondaje și orice critică la adresa sa este stopată în media.
"În București e foarte greu pentru că există un blocaj media fantastic când ajungi să vorbești ceva rău despre Sorin Oprescu sau ceva bine despre proiectele tale(...) Mă mir că domnul Oprescu, gestionând un oraș care are toate necazurile posibile, stă atât de bine în sondaje, dar mi-am dat seama de ce nu apucă nimeni să îl critice sau să prezinte alternative la proiectele dânsului (...) Problemele acumulate în timp, la RADET, sunt gata să explodeze. RADET-ul, practic, astăzi dacă nu ar fi regie autonomă și ar fi societate comercială, probabil că ar intra în insolvență și românii ar rămâne fără căldură", a mai spus prim-vicepreședintele PNL.