Mişu Negriţoiu, şeful ASF, va anunţa astăzi falimentul celei de-a treia cea mai mare companie de asigurări din România, Astra, potrivit unor surse. Decizia va afecta grav piaţa de asigurări, dar şi economia românească.
Falimentul Astra ridică multe semne de întrebare. După ce timp de un an şi jumătate administratorul special, KPMG, sub atenta supraveghere a ASF, nu a atras prin planul de redresare niciun investitor strategic şi, astfel, a îngropat compania, Mişu Negriţoiu va anunţa azi falimentul Astra Asigurări, fără să accepte ultimul plan de salvare, şi anume aducerea banilor pentru majorarea capitalului de către acţionari.
Acţionarii majoritari au anunţat în urmă cu câteva zile că au banii pentru salvarea Astra, dar că investirea acestora în companie este condiţionată de ASF. Aceştia au susţinut, legitim, că vor aduce cele 425 de milioane de lei necesare pentru recapitalizarea societăţii dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară va revoca adminstrarea specială, dar şi decizia nr. 999 din 26 mai 2015, care a ţinut la distanţă investitorii strategici.
Falimentul Astra Asigurări va avea un impact substanţial pentru piaţa de asigurări, ţinând cont că societatea are o cotă de piaţă de aproximativ 10%. Clienţii companiei, în jur de de 5 milioane, vor fi despăgubiţi din Fondul de Garantare al Asiguraţilor, un proiect dezvoltat de ASF pentru care fiecare societate de asigurări trebuie să aducă o contribuţie lunară, şi, ca atare, acest decont va duce la mărirea preţului pentru poliţele RCA, indiferent de companie.
La întrebarea "de ce s-a preferat falimentul Astra, o decizie ce va afecta toată piaţa de asigurări?" v a putea răspunde numai Mişu Negriţoiu, în cadrul conferinţei de astăzi, de la ora 15.00, când se va anunţa oficial hotărârea ASF.