În mai multe localităţi din judeţul Bacău a ieşit scandal zilele acestea după deciziile luate, unilateral, de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. După o viaţă de slujit în comunitate, preoţii s-au trezit că sunt mutaţi în alte localităţi, de multe ori aflate la mare depărtare, cu populaţie mai săracă.
În acelaşi timp, în ultima perioadă au fost hirotoniţi mai mulţi tineri absolvenţi de teologie, cărora li s-a oferit şansa să slujească în parohii de gradul 1 sau 2. Cele mai multe feţe bisericeşti nu ştiu de ce s-au luat aceste decizii, dar bănuiesc că nerespectarea planului financiar impus prin vânzarea de lumânări, inscripţionate cu „Episcopia Romanului şi Bacăului“ dar şi a altor obiecte de cult, icoane şi colectarea sumelor de la populaţie, a cântărit decisiv.
„Trebuie să facem ascultare faţă de ierarh, ştiu asta. Dar oamenii mei din comună trebuie să ştie că nu le-am greşit cu nimic. Slujesc de aproape 30 de ani, i-am botezat şi cununat pe mulţi. Nu pot să le dau nicio explicaţie, căci ar însemna să le spun că din cauză că nu am luat mai mulţi bani de la ei sunt mutat“, ne-a spus un preot. Cei mai mulţi evită să vorbească deoarece nu vor să-şi piardă locul de muncă, chiar dacă acesta va fi la parohii cu un număr mai redus de oameni, chiar dacă îşi vor pierde şi casele parohiale în care au investit în ultimii ani. Pentru cei mai mulţi, schimbările au fost făcute începând cu data de 1 septembrie.
Printre cei „judecaţi“ fără drept de apel se numără preotul Constantin Ungureanu, mutat din oraş, de la Parohia Sfântul Ioan, preoţii Vasile şi Ovidiu Sârcu (filmaţi de detectivi în scandalul lumânărilor din 2014, după ce aceştia ar fi pus în vânzare alte lumânări decât cele agreate de IPS Ioachim Băcăuanul), preotul Odorel Moldovanu, de la parohia nr 1 din Măgura, la Valea Seacă, preotul Constantin Zaharia, de la biserica din Sărata, în satul Siretu, din comuna Letea Veche, ş.a.
„Am fost chemaţi la Arhiepiscopie, unde ni s-a zis să ne supunem deciziei. Am fost mutaţi numai noi, preoţii de peste 50 de ani, în mare parte hirotoniţi de fostul episcop, „blândul“ Eftmie, care s-a stins anul trecut. În cazul unora ar mai fi contat şi scandalurile de anul trecut, din mass-media, dar şi faptul că unii nou intraţi în sistem ar fi făcut „donaţii“, a spus un alt preot, sub protecţia anonimatului.
5,5 milioane de euro din afacerea cu lumânări
Arhiepiscopia condusă de PS Ioachim are în subordine aproximativ 550 de biserici şi mănăstiri întinse pe raza judeţelor Bacău sau Neamţ şi în jur de 250.000 de familii de credincioşi. Conform dispoziţiilor interne, fiecare preot ar trebui să vândă 100 de lumânări, anual, fiecărei familii. Un calcul sumar arată că, pentru cea mai ieftină lumânare, vândută cu 1 leu, afacerea gândită de clericii băcăuani ar putea băga anual în conturile Arhiepiscopiei 25 de milioane de lei, adică circa 5,5 milioane de euro. Jumătate din bani rămân în contul bisericilor care vând, iar restul merg la Arhiepiscopie.