Shimon Peres era ultimul supravieţuitor al generaţiei de părinţi fondatori ai statului Israel şi a fost unul dintre principalii artizani ai acordurilor de la Oslo, semnate cu palestinienii în anii 1990.
Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1994 împreună cu Yitzhak Rabin și Yasser Arafat.
Peres este ultimul dintre părinţii fondatori ai Israelului, cu o aură internaţională ce îi va lipsi acestui stat, notează Mediafax.
La vârsta de 90 de ani, atunci când şi-a încheiat mandatul de preşedinte, Peres a demonstrat o anduranţă ieşită din comun, fiind prezent de 65 de ani pe scena politică.
El avea grijă de sănătatea sa. Peres a mărturisit într-o zi că secretul longevităţii sale constă în practicarea gimnasticii zilnice, în a mânca puţin şi a bea unul sau două pahare de vin bun.
"Toată lumea mănâncă de trei ori pe zi. Mânânci de trei ori şi te îngraşi. Dar dacă citeşti de trei ori pe zi, devii înţelept, şi este mai bine să fii înţelept decât gras", recomanda el într-un interviu acordat AFP în decembrie 2012, precizând că nu doarme decât patru sau cinci ore pe noapte.
După o vizită la Vatican pentru o întâlnire în vederea rugăciunii cu Papa Francisc şi cu vechiul său "partener de pace", preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, el spunea: "Stă în puterea noastră să aducem pacea copiilor noştri. Este misiunea noastră sfântă de părinţi".
A fost ales al nouălea şef al statului Israel în 2007, el s-a folosit până la capăt de această funcţie în mare parte protocolară pentru a promova pacea, până în punctul în care a iritat dreapta naţionalistă şi a părut deseori ca fiind singurul opozant al premierului Benjamin Netanyahu.
Figură istorică a Partidului Muncii, formaţiunea fondatoare a statului Israel, nu a ezitat să-l părăsească pentru a se alătura formaţiunii Kadima a lui Ariel Sharon, un alt monstru sacru al politicii israeliene, cu scopul de a promova pacea, care, potrivit lui, constituie obiectul vieţii sale.
Shimon Peres, numărul doi al Guvernului Ehud Olmert, a exercitat practic toate funcţiile ministeriale pe parcursul unei impresionante cariere: de două ori şef al Guvernului, ministru de Externe, al Apărării, de Finanţe, de Informaţii, al Transporturilor, Integrării, etc.
Funcţia de preşedinte i-a scăpat printre degete în 2000, când a pierdut alegerile în faţa lui Moshe Katzav.
Traseul său politic a fost marcat de numeroase meandre. Clasat în rândul membrilor importanţi ai Partidului Muncii, el a garantat, în timpul mandatului său de ministru al Apărării, în anii '70, înfiinţarea primelor colonii evreieşti în Cisiordania ocupată.
El şi-a câştigat ulterior reputaţia de "mesager al păcii", jucând un rol foarte important în acordurile de la Oslo, încheiate cu liderul istoric palestinian Yasser Arafat, în 1993, pe fondul scepticismului premierului de atunci, Yitzhak Rabin.
Peres, care a promovat mult timp un "nou Orient Mijociu", a obţinut în 1994 premierul Nobel pentru Pace, pe care l-a împărţit cu Rabin şi Arafat.
Shimon Peres a dat dovadă de tenacitate. El deţine fără îndoială un record al înfrângerilor, cum ar fi eşecurile înregistrate în alegerile legislative din 1977, 1981, 1984, 1988 şi 1996, formându-şi o imagine de "etern învins".
După fiecare dintre aceste eşecuri el s-a ridicat, intenţionând să mai adauge câteva capitole la acest destin ieşit din comun.
Născut la Vushneva (Polonia), la 2 august 1923, a emigrat în teritoriile palestiniene la vârsta de 11 ani. La 29 de ani, la patru ani de la întâlnirea sa cu Ben Gurion, a devenit director general al Ministerului Apărării. Israelul îi datorează industriile aeronautică şi de armament. Potrivit experţilor străini, el este şi "părintele" programului nucler israelian care a făcut din statul evreu cea de-a şasea putere atomică din lume.
Soţia sa, Sonia Peres, a decedat în 2011 la vârsta de 87 de ani.
Omagii de la liderii lumii
Președintele german Joachim Gauck, omologul său francez, Francois Hollande, precum și fostul lider american Bill Clinton au adus un omagiu miercuri memoriei fostului șef de stat israelian, notează Agerpres.
"Aș vrea să vă exprim Dumneavoastră, precum și poporului israelian profundele mele condoleanțe", scrie președintele german într-o scrisoare adresată omologului său israelian Reuven Rivlin.
"Shimon Peres a marcat Israelul ca niciun alt politician. El și-a servit țara în diferite funcții — cu principii solide, când era vorba de securitatea Israelului, și o voință puternică, atunci când era vorba despre a face să avanseze procesul de pace cu palestinienii", continuă Gauck.
"În pofida atrocităților comise (de naziști) împotriva familiei sale în timpul Holocaustului, Shimon Peres a întins mâna" germanilor, a spus președintele Joachim Gauck. "Pentru această atitudine, noi îi suntem foarte recunoscători", scrie el. "Viața în serviciul păcii și al reconcilierii poate fi exemplu pentru tineri", a mai adăugat președintele german.
La rândul său, președintele francez Francois Hollande a evocat amintirea unuia "dintre cei mai înflăcărați apărători ai păcii" și a "unui prieten fidel" al Franței.
"Shimon Peres aparține de acum Istoriei, care l-a însoțit de-a lungul întregii sale vieți", a scris Hollande într-un comunicat. "Odată cu dispariția lui Shimon Peres, Israelul pierde unul dintre oamenii săi de stat cei mai iluștri, iar pacea — pe unul dintre cei mai înflăcărați apărători ai săi și Franța — un prieten fidel", afirmă președintele francez, care avusese o ultimă întrevedere cu fostul șeful al statului evreu în 25 martie. "Mi-am putut da seama că forța convingerii sale era intactă", își amintește el.
Fostul președinte american Bill Clinton, care a supervizat semnarea la Washington a acordurilor de la Oslo între israelieni și palestinieni, a evocat într-un comunicat amintirea lui Shimon Peres, "un geniu cu inimă mare", "un fervent avocat al păcii, al reconcilierii și al unui viitor în care toți copiii lui Abraham vor construi un viitor mai bun".