Specialiștii avertizează că în urma mușcăturii de căpușe poți să suferi și de alte maladii grave. Iată care sunt acestea și cum te poți feri de ele:
Virusul Powassan
Acesta atacă sistemul nervos. „Este nevoie în general de 24-36 de ore pentru ca prin mușcătura de căpușă să se transmită boala Lyme. Din păcate, virusul Powassan se instalează la câteva minute după înțepătură“, spune Durland Fish, epidermiolog la Univeritatea Yale, conform clickpentrufemei.ro.
Nu toată lumea mușcată de căpușe prezintă simptome. Printre semnele care trebuie să te trimită de urgență la medic sunt durerea de cap severă, febra și umflarea capului. Această boală nu are un tratament specific și este letală la 10% dintre pacienți.
Babesioza
În urma mușcăturii de căpușă te poți alege cu babesioză, afecțiune care provoacă simptome precum transpirație abundentă, frisoane, febră mare și dificultăți de respirație. Testele de sânge ajută doctorii să diagnosticheze această afecțiune. Babesioza cauzează distrugerea membranelor celulelor roșii din sânge.
Anaplasmoza
Se manifestă asemănător gripei (oboseală, dureri de cap). Analizele de sânge care măsoară numărul de trombocite, leucocite și nivelul enzimelor din ficat sunt utile în stabilirea diagnosticului.
Cum să te fereşti de căpuşe:
- De fiecare dată când mergi în drumeții sau când stai la un grătar îmbracă-te cu haine deschise la culoare, pentru a observa din timp dacă o căpușă se prinde de haine;
- Folosește un spray antiinsecte – acesta ține la distanță căpușele tip de 4 până la 8 ore;
- Stai departe de locurile ierboase și mergi doar pe potecile din păduri;
- Fă duș de fiecare dată după ce stai în aer liber și spală-ți hainele.