Colegiul CNSAS a decis în şedinţa de marţi că fostul internaţional Gică Popescu nu a colaborat cu Securitatea.
Notele date de Gică Popescu nu au adus atingere drepturilor omului, spune Cazimir Ionescu, membru în Colegiul CNSAS, care a mai precizat că decizia de necolaborare în cazul fostului internaţional a fost dată în unanimitate.
"Gică Popescu a dat note numai de bine. Nu a zis nimic de rău la adresa nimănui, ba chiar uneori a şi apărat anumite persoane. Notele sale nu sunt de natură să aducă atingere drepturilor omului", a declarat pentru NewsIn Cazimir Ionescu, precizând că un alt argument în luarea acestei decizii a fost şi faptul că toţi sportivii erau obligaţi să dea anumite informări, întrucât plecau des în străinătate.
Fostul internaţional Gheorghe Popescu a declarat că verdictul CNSAS care a indicat că nu a colaborat cu Securitatea este logic, normal şi vine în completarea declaraţiilor făcute de el în ultima perioadă.
"Eram convins că aşa se va întâmpla, nu avea cum să-mi fie nefavorabil verdictul CNSAS, din moment ce nimeni nu ştie mai bine ca mine care este adevărul. Deocamdată, nu vreau să fac mai multe declaraţii până nu voi avea în mână şi decizia oficială a CNSAS", a spus fostul internaţional.
Gică Popescu a depus la 3 iulie o cerere la CNSAS să îi ia în discuţie dosarul şi să decidă dacă există indicii că a colaborat cu Securitatea.
"Am făcut o cerere la CNSAS şi i-am rugat pe membrii Colegiului să analizeze dosarul meu şi să decidă dacă am fost sau nu colaborator al Securităţii. Sper ca decizia lor să fie luată cât mai repede, undeva la începutul săptămânii viitoare, când dânşii vor avea şedinţă. După aceea, voi organiza o conferinţă de presă în care voi prezenta public rezultatele acestei analize", a precizat atunci Popescu.
Claudiu Secaşiu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat pentru NewsIn că Popescu, deşi nu este verificat din oficiu, nefiind persoană publică, poate cere Colegiului să-i analizeze dosarul. "Dosarul dânsului nu a fost verificat de cercetătorii noştri, ci de un cercetător acreditat. Pentru a intra la discuţii în Colegiu trebuie parcurse nişte etape procedurale, dânsul trebuie să ceară acest lucru, noi trebuie să facem cereri la instituţiile cu arhive, să căutăm, apoi trebuie să se pronunţe direcţia de Investigaţii şi apoi Colegiul", a mai spus el.
Presa a dezvăluit la sfârşitul lunii iunie, pe baza dosarelor CNSAS, informaţia că fostul mare internaţional român Gheorghe Popescu ar fi colaborat cu Securitatea în perioada 1986-1989 sub numele de cod "Petrescu", semnând un total de cinci note informative.Fostul internaţional român Gheorghe Popescu a declarat atunci că nu a colaborat niciodată cu Securitatea şi că a semnat o singură notă, înaintea meciului cu AS Monaco din toamna anului 1985, prin care asigura că va apăra interesul naţional