PNL se regăseşte în zona clasei politice vechi şi refuză cu obstinaţie să se reformeze, afirmă preşedintele fondator al Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, care spune că liberalii refuză să vină alături de formaţiunea din care face parte "într-un proiect de reformare profundă a societăţii româneşti, cu accent pe bunăstare".
"Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăseşte în această zonă a clasei politice vechi şi refuză cu obstinaţie să se reformeze şi să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societăţii româneşti. Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei aşteaptă să cadă PSD natural şi ei să le ia locul. Experienţele din 1996 cu CDR şi din 2004 cu Alianţa DA ne-au arătat ca nu funcţionează acest model", a scris duminică Cioloş pe Facebook.
În replică, deputatul PNL Pavel Popescu a reacționat cu un mesaj acid la adresa fostului premier:
"De când a început să vă pută PNL-ul, domnule Cioloș? Inainte de-a vă susține pentru funcția de prim ministru sau după? Din păcate, o spun cu și mai mare regret, sunteți unul dintre oamenii-exemplu că nici o duhoare nu v-a fost potrivnică mirosului dvs fin și rafinat atunci când a fost vorba de sprijinul PNL pentru a deține unele dintre cele mai importante funcții în statul român: ministru al agriculturii, comisar european pentru agricultură, prim ministru", a scris Pavel popescu pe facebook.
După ce Dacian Cioloş a susţinut că "PNL refuză cu obstinaţie să se reformeze şi [...] aşteaptă să cadă PSD natural", și Raluca Turcan, vicepreședinte PNL, a luat atitudine.
"Deși am văzut și auzit multe în politică, încă nu am înțeles cum poate cineva negocia dărâmarea unui guvern neavand nici grup parlamentar și nici partid", a declarat ironic Turcan.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică seară că atacul lui Dacian Cioloş la adresa liberalilor este ciudat, afirmând că acesta face un serviciu PSD.
"Sunt acuzaţii izvorâte din senin, este un atac. Mi se pare foarte ciudat acest atac. PNL duce greul bătăliei cu PSD. De când sunt preşedintele partidului suntem într-o luptă la baionetă cu majoritatea guvernamentală, o luptă care este extrem de dificilă pentru că nu ne batem cu partide politice democratice, care să pună în practică un program de guvernare, care să caute să aplice politici publice în diferite domenii, ne batem cu o coaliţie guvernamentală care nu are alt obiectiv decât acela de a cotropi statul român, instituţiile statului. (...) PNL face nişte eforturi extrem de mari, cu multe rezultate. Această coaliţie încearcă să modifice legislaţia în domeniul justiţiei, Codul penal şi Codul de procedură penală şi se străduiesc de doi ani şi nu reuşesc pentru că s-au lovit de un zid format de preşedintele Klaus Iohannis şi PNL. Dacă cineva care zice că este împotriva PSD atacă principala forţă care se bate cu PSD înseamnă că face un serviciu PSD", a spus Orban la un post de televiziune.
Dacian Cioloș a vorbit despre partidele care vin din trecut și ne vor în trecut și despre partide noi care vor modernizarea României.
"Avem o clasă politică veche despre care știm că s-a perindat pe la putere regulat, reușind să facă alianțe care mai de care mai ciudate și mai nepotrivite. Clasa politică la care fac referire nu poate ieși din această logică, iar acești oameni refuză să vadă că România s-a schimbat, că tot contextul european și internațional e diferit și încearcă să păstreze un mod de a face politică în mod defectuos. Le convine captivitatea societății la propriile lor obiective. Sărăcia nu îi deranjează. Ba, dimpotrivă, îi avantajează. Liderul acestei clase politice învechite este PSD, care nu are nicio dorință și nici știința să scoată România din sărăcie. Cu cât are un bazin electoral mai sărac cu atât PSD-ului îi e mai ușor să le dea acestor oameni câte puțin, cu țârâita, păstrându-i într-o captivitate a sărăciei.
Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăsește în aceasta zonă a clasei politice vechi și refuză cu obstinație să se reformeze și să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societății românești. Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei așteaptă să cadă PSD natural și ei să le ia locul. Experiențele din 1996 cu CDR și din 2004 cu Alianța DA ne-au arătat că nu funcționează acest model.
Nu aș mai vorbi despre Putere și Opoziție cât aș spune despre clasa politică veche și una nouă, în plină formare. Despre partide care vin din trecut și ne vor în trecut și despre partide noi care vor modernizarea României", a mai scris Cioloș pe facebook.