Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, Călin Popescu Tăriceanu anunţă că George Maior este a;teptat să se prezinte în faţa comisiei "pentru a da o serie de explicaţii, pentru a ne oferi, poate, un tablou mai larg în legătură cu activitatea domniei sale ca ambasador, în legătură cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme care au stârnit o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, şi anumite îngrijorări şi nemulţumiri, pentru că ele pot să afecteze în mod serios relaţia, Parteneriatul Strategic între SUA şi România.
Vom face aceste discuţii publice, noi nu suntem comisia de supraveghere a activităţilor SRI, care are obligaţia menţinerii secrete a acestor discuţii, noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador şi nu de fost şef al SRI. Sigur că este o premieră această ipostază inedită (...) Sigur că ambasadorii țării noastre, ai României în străinătate, sunt trimişii executivului şi atunci sigur că este normal ca Parlamentul să se implice, să-şi exercite acest rol pe care Constituţia i-l dă," a explicat Tăriceanu.
Tot marţi, ministrul Afacerilor Externe, întrebat dacă este posibilă chiar şi retragerea lui Maior din post, a afirmat că "toate variantele sunt luate în calcul, dar nu pot să spun acum că iau în calcul o variantă sau alta"a declarat Teodor meleşacanu, citat de Mediafax.
„Miercuri e va avea loc audierea în Comisia pentru politică externă și o să vedem care este și părerea Parlamentului,” a precizat el.
Pe 1 septembrie, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunțat că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe să pornească procedura de rechemare în ţară a lui George Maior, după ce acesta s-a exprimat public, în termeni duri, la adresa unei scrisori transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, preşedintelui Klaus Iohannis. În document, Giuliani critică activitatea DNA şi afirmă că lupta anticorupţie ar fi devenit un instrument de tranţare a unor dispute politice.
La scurt timp, George Maior a afirmat că scisoarea este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.
În urma dezvăluirilor din presa americană, Rudolph Giuliani a recunoscut că scrisoarea a fost redactată la solicitarea unei firme de lobby a unui fost director FBI şi că a fost plătit. Pe fondul criticilor tot mai intense, fostul primar al New Yorkului a recunoscut că ar fi fost corect să spună că scrisoarea este o formă de lobby şi că nu implică punctul de vedere oficial al administraţiei de la Washingotn.