Liderul PSD, Liviu Dragnea, cere Guvernului să analizeze precedentele şi să decidă în consecinţă. Cu alte cuvinte, solicită adoptarea graţierii prin lege organică în Parlament.
"Eu l-aş sfătui pe ministrul Justiţiei să se inspire din experienţa înaintaşilor, adică din experienţa guvernelor precedente. Dacă să se dea prin ordonanţă sau să se adopte proiect de lege, asta este problema lor. Dar e bine să se uite la experienţa înaintaşilor. Dacă s-a mai dat vreo graţiere prin ordonanţă, poate să dea. Dacă nu, nu ştiu dacă e bine", a declarat Dragnea, marţi, la Curtea Supremă.
Aceleași surse precizează că modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care vizează dezincriminarea mascată a abuzului în serviciu, s-ar putea face prin OUG și ar putea fi adoptată în ședința de Guvern de miercuri.
Condiția plângerii prealabile a instituției pentru ca fapta de abuz în serviciu să constituie infracțiune ar fi fost eliminată, mai spun sursele citate.
Preşedintele Comisiei Juridice din Senat şi lider al senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat că graţierea va fi trecută prin proiect de lege în Parlament, iar modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală prin OUG, subliniind că punctul său de vedere este împărtășit de ministtrul Justiției, Florin Iordache, dar că ”asta nu înseamnă automat că va fi însuşit de întreg Guvernul”.
"Exact pe motivaţia invocată de Guvernul Cioloş, Ordonanţa privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală se poate adopta prin Ordonanţă de Urgenţă, pe motivaţia că în Parlament stă prea mult şi întârziem punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. În ceea ce priveşte graţierea soluţia cea mai corectă ar fi proiect de lege, chiar şi în procedură de urgenţă, care să fie trimis la Parlament", a afirmat Şerban Nicolae, la Antena 3.